Life science möter digitalt i nytt samarbete
I januari år 2014 tog det första företaget plats inne på Bioventure Hub – en infrastruktur för öppen innovation, som huserar i en del av Astrazenecas anläggning i Mölndal Sedan dess har 36 företag från fem länder samt en akademisk forskargrupp flyttat in. Bland företagen finns bland andra Antaros Medical, Cellink, Metabogen och RLS Global. Förutsättningen för att få flytta in är att verksamheten inte konkurrerar med Astrazeneca eller något annat företag i hubben utan istället kompletterar den kompetens som finns där, för att skapa synergier.
– Alla som sitter i hubben tillhör en av fyra värdekedjor: biotech-medtech, läkemedel, digitalt eller diagnostik. Vi bygger medvetet upp ett ekosystem med en så bra blandning som möjligt för att skapa förutsättningar för innovation, säger Magnus Björsne, vd Bioventure Hub.
Fortfarande finns plats kvar för nya bolag på hubben, som fick en fördubblad yta år 2018.
– Målet är att Bioventure Hub ska utgöra cirka tio procent av hela Mölndal-sajten, där totalt 2500 anställda jobbar idag, varav hubben står för 160 personer.
Genom ett nytt samarbete får små- och medelstora företag som tillhör Astrazenecas Bioventure Hub eller IBM Sveriges innovationsplattform för ICT-bolag tillgång till det andra företagets kompetens inom life science eller IT.
– På Bioventure Hub har vi skapat ett innovationssystem där företagen får tillgång till vår infrastruktur. IBM har en egen, global plattform för att stödja ICT-bolag. Vi har båda sett att många av företagen befinner sig i gränslandet mellan pharma och IT. Eftersom vi har svårt att hjälpa våra bolag med rena IT-frågor eller digital affärsmodeller och då IBM inte har kompetens inom life science kom vi överens om att samarbeta, säger Magnus Björsne.
– Nu har vi byggt ett helt unikt samarbete. Det här visar att om man är kreativ så kan man åstadkomma mycket.