Gammal och yr
Balans handlar inte bara om innerörat utan det är ett helt system. Synen hjälper till, led- och muskelminnet och hudkänseln är också viktiga för balansen. Hela tiden skickas signaler till hjärnan som bearbetar alla intryck och ger kroppen signaler om hur vi ska rör oss för att inte ramla.
Balanssystemet går att träna precis som att man kan träna upp en muskel eller sin kondition och då gäller det att utmana alla delar som är viktiga för balansen. Varför ska man träna balansen? Jo, fel på balanssystemet ger kraftigt ökad risk för att falla. Och för att undvika fall behöver vi träna balanssinnet.
Eva Ekvall har bedrivit studier där de tittat på patienter som fått en underarmsfraktur efter fall. Denna patientgrupp har i större utsträckning nedsatt funktion på balanssinnet än andra. I studierna valdes en grupp av dess patienter ut för att träna så kallad vestibulär träning – alltså träning som specifikt riktas mot att förbättra innerörats balansfunktion. Den andra delen av patientgruppen fick vanlig rehab för sin underarmsfraktur. Jämförelser före och efter visar att de som fått balansspecifik träning hade mindre fel på balanssystemet efteråt än kontrollgruppen som bara genomgått vanlig rehab för sin arm. I kontrollgruppen var det tvärtemot fler som hade nedsatt funktion på balanssystemet än innan.
Eva Ekvall är docent vid forskargruppen fysioterapi vid Lunds universitet. Hennes forskning handlar om yrsel och balansrubbningar men också om artros och artrosskola, stroke-rehabilitering i primärvården, fallrisk och fallprevention hos äldre och högskolepedagogik.
Under Fokus Hjälpmedel i Lund berättar Eva Ekvall om vad som händer med balanssystemet när man blir äldre. Hur detta påverkar detta risken för att falla och vad man kan göra för att påverka yrsel och risken för fall.