Kirurger tar hjälp av 3d-printing
Skånes universitetssjukhus har börjat använda 3d-utskrivna modeller vid planeringen av operationer. Projektet har pågått i ett år, och sjukhuset har investerat i fem 3d-skrivare, som används till att skriva ut modeller, instrument och gjutformar som används vid neurokirurgiska ingrepp.
— Att skriva ut en modell tar från sex till 120 timmar, beroende på hur komplicerad och stor modellen är. Det största vi skrivit ut är en kopia av en 14-årig flickas ryggrad. Flickan har skolios och modellen användes till att planera operationen, säger Einar Heiberg i ett pressmeddelande. Han är forskare i klinisk fysiologi vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.
Läs också: Nytt sparpaket vid Skånes universitetssjukhus – 640 tjänster ska bort
I höstas opererades en åtta månaders pojke för ett komplicerat hjärtfel. Till sin hjälp hade Jens Johansson Ramgren, överläkare inom barnhjärtkirurgi på Skånes universitetssjukhus, en exakt kopia av pojkens hjärta.
– Med det 3d-utskrivna hjärtat fick jag en tydlig uppfattning om hur det skulle se ut i hjärtat, när jag väl opererade. Det ökade säkerheten och gjorde att vi sparade tid under operationen, eftersom vi kunde förbereda oss på det här sättet. Vid hjärtoperationer är varje minut viktig, säger han.
Men det finns också andra fördelar med att kunna skapa dessa realistiska modeller.
– 3d-utskrivna modeller bra att ha när man ska förklara för föräldrar hur barnets hjärtfel ser ut. Att få beskedet att ens barn har ett hjärtfel innebär i många fall en livskris, och det är inte lätt att ta till sig information i ett sådant läge. En 3d-utskriven modell hjälper föräldrarna att förstå, eftersom de på ett handgripligt sätt själva få se och undersöka en kopia av barnets hjärta.
Grunden i en modell byggs av CT-bilder, som sedan överförs till en 3d-modell med hjälp av en speciell programvara. Nu skriver sjukhuset ut modeller till två patientfall i veckan. Einar Heiberg ser en stor nytta med den nya verksamheten och han tror att det kommer att röra sig om minst två patientfall om dagen i framtiden.
– Målet är att vi framöver ska kunna skriva ut implantat som kan opereras in i kroppen. Det skulle möjliggöra kirurgiska ingrepp som inte är går att göra i dag. Det skulle också bidra till att göra operationerna säkrare och helt anpassade för den individuella patienten, säger han.