23948sdkhjf

Så digitaliserar V6-kommunerna sin omsorg

Med projektet Divos ökar man den digitala kompetensen inom vård och omsorg.

Digitaliseringen ska möta en rad utmaningar inom kommunernas vård och omsorg. Bristande ekonomiska resurser, tillsammans med en ökad andel äldre sätter stor press på verksamheten. För att lägga en grund för utvecklingen startade de så kallade V6-kommunerna i Skaraborg, det vill säga Skara, Vara, Grästorp, Essunga, Lidköping och Götene, ett projekt för ökad digital kompetens. 

Projektet fick namnet Divos, eller Digital kompetens inom vård och omsorg Skaraborg, under 2019. Margareta Ejdestig är projektledare.  

– Första steget i projektet är att utbilda cirka 180 ambassadörer som ska få fördjupad kunskap om digitaliseringens möjligheter och kompetens för att kunna leda och handleda sina kollegor. Ambassadörsutbildningen pågår under perioden oktober – januari. Därefter ska dessa ambassadörer, löpande under hela år 2020, leda utbildningstillfällen för drygt 3 000 kollegor i sina verksamheter. Parallellt med detta planerar vi också att fortlö­pande sprida information till chefer och politiker om digitali­seringen, då det är oerhört viktigt att även de har kunskap om digitaliseringens möjligheter och bidrar till att skapa förutsätt­ningar för verksamheterna att ta till sig det nya förändrade arbetssättet, berättar hon. 

Ambassadörerna kommer att genomgå sin utbildning, där de får med sig tips på den teknik och de digitala verktyg som finns i dag. De får också med sig kunskap om vad som är på gång, och hur framtidens teknik kan komma att se ut. 

– Vi försöker fokusera på det nya arbetssättet – att tänka digitalt först – snarare än att lära ut specifika verktyg eller tekniska lös­ningar. Förhoppningen är att den ökade kunskapen och insikten ska leda till diskussioner ute på arbetsplatserna. Det märks att digitalisering är något som diskuteras och finns med på agendan inför framtiden, många är nyfikna och ser ett behov och en önskan om att vilja lära sig mer, säger Margareta Ejdestig. 

Cassandra Adolfsson och Gabriella Bjuke är två av de ambassadörer som utbildas i Vara kommun. De har redan börjat se möjligheter till förändring.  

– Under de här träffarna har vi fått med oss mycket bra och sett möjligheter med digitalisering. Från början tänkte jag att det inte kommer fungera på boendet men ju mer man lär sig desto mer möjligheter ser man. Så jag tycker att det ska bli jätteroligt, säger Cassandra Adolfsson. 

– För min del handlar det i slutändan om att hjälpa mina brukare. Och även att hjälpa mina kollegor som är ute och far, att vara med och stötta dem och fånga upp deras idéer. Många har redan börjat efterfråga att göra vissa uppgifter via datorn. Så de är med på tåget, det finns ett intresse. Det är kul att få vara med och driva på, vi är inne i rätt tid för att använda mer tekniska hjälpmedel, säger Gabriella Bjuke. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094