23948sdkhjf

Får stöd från Horizon

Vill bli alternativ till antibiotika – Hoppas nå marknaden 2021.

Lundabaserade Gedea Biotech har tilldelats tre miljoner euro – motsvarande cirka 31 miljoner kronor – i stöd genom Fast Track to Innovation, FTI, en del av EU-programmet Horizon 2020.

Pengarna ska användas till utvecklingen av en ny behandling mot vaginala infektioner som orsakas av bakterier: bakteriell vaginos. Gedeas produktkandidat är en vaginal, antibiotikafri, tablett för att behandla och förebygga detta tillstånd. Tabletten innehåller den aktiva substansen GDA 001, som finns naturligt i omgivningen och som i dagsläget är en godkänd livsmedelstillsats. Den förväntas verka mot bakteriell vaginos genom att bryta ner den biofilm som bildas av sjukdomsframkallande bakterier och som skyddar dem från omgivningen samt genom att återställa pH-värdet i underlivet till dess naturliga nivå (pH 4,5).

Motiveringen från FTI till att Gedea får EU-stöd är att behandlingen riktar sig till ett stort medicinskt behov samt att den kan utgöra ett alternativ till antibiotika.

Produkten har uppvisat lovande resultat i en tidigare klinisk studie och nu ska ännu en studie genomföras. EU-anslaget ska användas till denna studie samt till förberedelser inför marknadsintroduktion. Förväntningen är nu att kunna lansera en produkt på marknaden år 2021.

Den planerade kliniska prövningen, som ska genomföras i Europa, kommer att genomföras i samarbete med det norska CRO-företaget Link Medical samt brittiska University of Nottingham Hospitals.

Gedea Biotech har använt sig av outsourcing i många delar av sitt arbete – bland annat för design, utveckling och produktion, för regulatorisk support och kliniska studier. Företagets vd Annette Säfholm var på plats under det internationella mötet Pharma Outsourcing som gick av stapeln igår, tisdagen den 10:e december. Om företagets styrkor sade hon bland annat:

– Vi har stort förtroende för varandra, vi uppmuntrar varandra när det är svårt, vi har olika personligheter – vissa som tänker utanför boxen hela tiden och vissa som är bra på att fokusera, i en bra mix. Vi har dessutom fått mycket synlighet, bland annat i media.

På frågan om hur det kommande nya medicintekniska regelverket har påverkat Gedeas arbete svarade hon:

– Vi bestämde oss tidigt för att utvecklingen skulle anpassas till det nya medicintekniska regelverket och inte det gamla, eftersom det är mer krävande. Problemet för oss är att det finns så få godkända anmälda organ för det nya regelverket. Vi har ett kontrakt på plats men de anmälda organen har verkligen fullt upp just nu, sade Annette Säfholm.

Gedea Biotech är ursprungligen ett spin off-bolag från Lunds universitet. Det är ett inkubatorbolag hos Smile Incubator samt portföljbolag till LU Holding.

I framtiden planeras en uppföljande studie där Gedeas behandling ska prövas på gravida kvinnor för att se om den kan användas för att förebygga för tidig födsel

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125