Stororder för Elekta
Elekta har tagit emot en av sina största ordrar hittills på nio Elekta unity-system. Det australiska företaget Genesiscare, som är en av världens största leverantörer av strålbehandling, kommer att installera enheterna i Australien, Asien och Stillahavsregionen och Europa. Med denna order har Genesiscare sammanlagt beställt 10 Unity-system, inklusive köpet av ett system som tillkännagavs 2018.
Elekta unitys teknik ger möjlighet att anpassa stråldosen utifrån dagliga förändringar av tumörens form, storlek och läge samt omgivande friska kroppsdelar. Detta möjliggör en exakt stråldos med visualisering av tumören i realtid, så att läkarna bättre kan rikta in strålningen mot tumören och minimera risken för omgivande vävnad.
– Denna innovativa teknologi representerar en ny era inom radioterapi och kommer att ge nytt hopp till patienter med cancertyper som varit svåra att behandla, t.ex. cancer i bukspottkörteln, levern, huvud och hals, och andra cancerformer i mjuk vävnad inklusive prostatacancer. Vår order på nio stycken Elekta unity-system kommer att öka tillgängligheten till denna spjutspetsteknologi i vår strävan att förbättra behandlingsresultaten för människor med cancer runt om i världen, säger Dan Collins, vd och koncernchef på Genesiscare i ett pressmeddelande.
Avtalet ska även omfatta ett program för att främja den pågående kliniska utvecklingen av adaptiv strålterapi baserat på faktiskt utfall. Med utgångspunkt i Genesiscares globala nätverk, som använder Elektas onkologiinformationssystem, kommer de båda företagen att samarbeta för att skapa standardiserad datalagring som för den adaptiva strålbehandlingstekniken framåt och skapar en plattform för bedömning av strålbehandlingens kliniska värde.
– I och med denna order får cancerpatienter, och de som behandlar dem, bättre tillgång till MRI-styrd strålterapi, som är den mest precisa formen av strålbehandling. För att bidra till att förverkliga vår gemensamma, långsiktiga vision för strålterapi inrättar vi också ett innovativt partnerskap för att generera och dra nytta av faktiskt utfall som är relevanta för alla intressenter: tillverkare av utrustning, beslutsfattare och, viktigast av allt, patienterna och deras anhöriga, kommenterar Richard Hausmann, vd och koncernchef på Elekta.
Avtalets totala värde uppgår till cirka 58 miljoner dollar och kommer att redovisas under första kvartalet av Elektas räkenskapsår 2019/20. De första leveranserna är planerade till mitten av 2020.