Soldrivet i norr
När det platta taket på Lycksele lasarett skulle ersättas med ett nytt sadeltak passade Region Västerbotten på att samtidigt installera en solcellsanläggning. Med hjälp av stålkonstruktioner är lutningen på panelerna optimal för solenergi.
– Det finns planer på att sätta upp paneler på ytterligare tre byggnader i Lycksele där vi också har ett behov av att byta tak, säger Maria Hammeryd, energiingenjör och tekniksamordnare vid Region Västerbotten.
Återbetalningstiden för panelerna är cirka 15 år men livslängden är avsevärt längre.
– Det finns paneler som är över 30 år gamla och som fortfarande fungerar väldigt bra, säger Maria Hammeryd.
Anläggningen i Lycksele förväntas producera 1 procent av lasarettets elanvändning. Och liksom för de flesta andra solcellsanläggningar kräver inte heller denna mycket underhåll.
– Den sköter egentligen sig själv och vi behöver inte göra så mycket för att underhålla den, säger Johnny Eriksson Lind, driftingenjör vid Lycksele lasarett.
Tillsammans med Region Västerbottens första anläggning, på Geriatriskt centrum i Umeå minskar de regionens kostnader för el med mer än 100 000 kronor per år och även i Skellefteå och Umeå planeras det för förnyelsebar solenergi. När den nya psykiatrin i Umeå nu byggs ska solceller monteras på vissa av taken. Elproduktionen där beräknas till hela 150 000 kilowattimmar.