Att använda bilder när språket inte finns
Patienten framför dig har ont och är bekymrad och ni förstår inte varandra. Tolken kommer först om någon timme. Situationen är stressande både för dig och för patienten. Det här är många gånger verkligheten i Sverige. Men tack vare projektet KomHIT Flykting som skapar bild- och kommunikationsstöd översatt till en rad av de vanligaste immigrantspråken kan kommunikationen underlättas.Nu löper projektet på sista året och mycket ska ordnas för att ge allt material som skapats luft under vingarna för att kunna leva vidare självt.
Under hösten 2015 kom många människor på flykt till Sverige. Hälso- och sjukvården ställdes inför särskilda utmaningar i mötet med människor som inte kunde svenska. Vården ska vara säker och patienten ska kunna vara delaktig – något som äventyras då man inte tala samma språk. Det var då idén till projektet KomHIT Flykting föddes.
– Vi har en lång vana av att jobba med kommunikation via bildstöd och insåg att om detta är framgångsrikt i mötet med människor som har kommunikationssvårigheter så borde det även fungera väl i mötet med människor som inte kan svenska, berättar Josefin Hansson, logoped och en av de som arbetar med projektet KomHIT Flykting.
Ryktet spred sig, efterfrågan på bildstödet var stort och till slut fick Dart uppdraget från regionstyrelsen att satsa på detta i ett mångårigt projekt. Uppdrag var att ta fram stöd för kommunikation att använda inom hälso- och sjukvård samt tandvård för människor som inte talar svenska. Enkla bilder och texter som beskriver viktiga moment i mötet i sjukvården togs fram och översattes.
– Vårt material är inte tänkt att ersätta tolken, patienter som inte pratar svenska har rätt till tolk. Men de flesta som arbetar inom hälso- och sjukvården vet att oväntade och akuta situationer ofta uppstår och då är vårt bildstöd ett komplement, kanske i väntan på att tolken ska komma. Alternativet att ju att det inte finns något kommunikationsstöd alls, säger Josefin Hansson.
Nu ska projektet avrundas och under 2019 används mycket av tiden och resurserna till att ordna så att allt befintligt material görs ännu mer tillgänglig.
– Vi ska skapa ett paket med mer övergripande material som vi kallar Så fungerar vården. Ambitionen är att komplettera de verksamhetsspecifika bildstöd som vi redan skapat med detta som beskriver vården i stort, berättar Josefin Hansson.
Vart ska jag vända mig? Vilken typ av vård ska jag söka? Hur avbokar jag en läkartid? Vilka rättigheter har jag till vård? Dessa och andra frågor ska bildstödet kunna ge svar på och det är tänkt att finnas tillhands på alla olika typer av vårdinrättningar.
Året som återstår av projektet ska också användas till implementering och utbildning.
– Vi kommer att erbjuda utbildningspaket i olika format för att möjliggöra för vårdpersonalen att lära sig att använda och själva skapa egna bildstöd med hjälp av vårt webbverktyg. Materialet som finns är jättebra men det hjälper inte om man inte har rutiner för hur det ska användas.
Fördelarna med att använda bildstöden även tillsammans med tolk har också visat sig under arbetets gång. Många begrepp som används inom sjukvården är främmande för dem som inte arbetar i verksamheten. Missförstånd kan lätt uppstå för att vårdpersonalen uttrycker sig oklart eller använder begrepp som bara är självklara för de invigda. Att ha bildstödet med översättningar av verksamhetsspecifika begrepp till hands kan underlätta patientens förståelse även när tolken finns på plats.
På projektets hemsida finns allt översatt material samlat, och det har blivit en del genom åren.
– Vi har vuxit ur vår hemsida och kommer att arbeta med att göra den mer lättnavigerad. Det är viktigt att den som söker information kan hitta den utan att behöva leta runt för länge.
Men även efter att projektet har löpt ut kommer Dart att bistå verksamheter som vill ha hjälp med att ta fram bild- och kommunikationsstöd till sin specifika verksamhet. Skillnaden från nu blir att verksamheterna då får vara med och bekosta den tid som detta tar i anspråk.
Under Fokus Hjälpmedel i Luleå 22-23 maj berättar Josefin Hansson mer om projektet och hur du i din verksamhet kan ta hjälp av allt material som finns och själv skapa egna bildstöd.