“Både jobb och hem är arbete för kvinnor”
Dålig miljö på arbetsplatser och det dubbelarbete som kvinnor har, det är de två orsaker till psykisk ohälsa som socialförsäkringsminister Annika Strandhäll pekar ut.
- För varje nytt barn som kommer till familjen ökar risken för kvinnans psykiska ohälsa, säger Strandhäll i öppningstalet för Forum för Health policys seminarie om psykisk ohälsa. Vi måste se till att kvinnans belastning minskar under de år som barnen är små.
Sjukvården är inte rustad för den våg av patienter med psykisk ohälsa som kommit de senaste åren. Enligt socialministern slog vi världsrekord 2003 i antalet sjukskrivningar på grund av psykiska åkommor, och sedan dess har det fortsatt uppåt i vissa grupper. En miljon människor i Sverige tar ett antidepressivt läkemedel
- Vi kan inte överskatta sjukvårdens roll i det här arbetet, och där spelar ni en viktig roll i att utforma arbetet, fortsatte Annika Strandhäll och pekade ut mot publiken som består av forskare, verksamhetsutvecklare och chefer inom sjukvården som ingår i tankesmedjan Forum för Health policy.
Efter ministern kom den nationella psykiatrisamordnaren med ytterligare deprimerande fakta. Ing-Marie Wieselgren kan konstatera att vården bagatelliserar, eller helt enkelt saknar verktyg.
- Man behandlar inte patienter med psykisk ohälsa på samma sätt som patienter med somatiska sjukdomar, som cancer eller liknande. Patienter med psykiatriska sjukdomar får inte tillgång till samma avancerade metoder,Ing-Marie Wieselgren, läkare och nationell psykiatrisamordnare.
Mäktigast i medtechvärlden, Åsa Steinsaphir, berättade om patientperspektivet i psykiatrin.
- Patienterna vill ha mer samtal och man vill att det ska vara sjukvårdspersonalen som initierar samtalet.