23948sdkhjf

”Det här är revolutionerande”

Diabetesförening skänker storbelopp till diabetesprojekt inom AI.

En klinisk studie gjord vid Lunds universitet visar att den bästa diabetesvården ges med hjälp av en artificiell intelligens. Därför har Stockholms diabetesförening beslutat sig för att stödja plattformen Easy-Diabetes med en halv miljon kronor.

– Det här är fullkomligt revolutionerande! Äntligen kan vi få precision i diagnostiken och ge behandling som passar den enskilda individen, säger Anders Ekholm, ordförande i Storstockholms diabetesförening, i ett pressmeddelande.

Easy-Diabetes är alltså en plattform som baseras på AI, och som ger läkare stöd att optimera och individanpassa behandlingar, utifrån de unika behov som patienter med typ 2-diabetes har. Stödet bygger på en stor mängd data och variabler som är svåra för vårdpersonalen att överblicka, men som programmet kan analysera och sammanställa.

I studien når 65 procent av patienterna som haft ett högt långtidsblodsocker sina målvärden redan efter sex månader. I kontrollgruppen lyckades tio procent. Studien innehöll mer än 300 deltagare från 44 kliniker.

– Med hjälp av Easy-plattformen kan läkaren ge patienten skräddarsydd behandling redan från början. Plattformen rekommenderar vilket läkemedel, dos eller läkemedelskombinationer som passar just den patient läkaren har framför sig. Det här ger en enorm vinst och trygghet för personen med diabetes, säger Anders Ekholm.

Bakom Easy-Diabetes ligger drygt nio års forskning, utveckling och samverkan mellan vården, akademin och patientrepresentanter. 2018 fick projektet Vinnovaanslag för att förbereda Easy-diabetes för klinisk praxis. När man nu får ytterligare 500 000 kronor från Storstockholms diabetesförening är det inte bara ett ekonomiskt bidrag, utan föreningens medlemmar kommer också att kunna bidra genom att vara med i utvecklingsarbetet.

Easy-diabetes kommer nu att utvecklas ytterligare så att den kan ta in mätvärden från personens mobil, stegräknare, smarta klockor, stressarmband, intelligenta personvågar ska kunna integreras i systemet, något som ger ytterligare möjligheter att finjustera behandlingen.

– Och inte minst får individen själv full insyn i sin behandling och kan förstå, följa den och få bättre koll över sin diabetes. Genom att samla in mer data hoppas vi med hjälp av den artificiella intelligensen i Easy-Diabetes även kunna ge individanpassad livsstilsråd. Tanken är att det ska bli en digital coach som är helt byggd på många personers data som i slutänden blir en personlig rådgivare för livsstilsförändringar. På så sätt hjälper patienter varandra, säger Anders Ekholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093