23948sdkhjf

Storsatsning på forskning inom hälsoteknik

Mälardalens högskola har beviljats finansiering för forskningsprofilen Inbyggda sensorsystem för hälsa plus. Här ska tekniker utvecklas som möjliggör monitorering av hälsotillståndet hos människor oberoende av tid och plats.

Forskningsprofilen Inbyggda sensorsystem för hälsa plus, ESS-H+, ska utveckla teknik som möjliggör monitorering av hälsotillståndet hos människor oberoende av tid och plats. På detta sätt kan förebyggande åtgärder sättas in tidigare och en säkrare arbetsmiljö kan uppnås. Målet är att forskningsmiljön ska bli internationellt erkänd och framstående inom området.

– Forskningsprofilen ESS-H+ innebär att vi kan fortsätta arbeta med hälsoteknik i nära samverkan med våra partnerföretag. Målet är att tillsammans utveckla ny teknik som ska kunna följa och mäta hälsotillståndet hos människor, överallt och närsomhelst, säger Maria Lindén, professor i hälsoteknik och projektledare för forskningsprofilen ESS-H+, i ett pressmeddelande.

Forskningsprofilen ESS-H+ innefattar tillförlitlig insamling och datahantering av fysiologisk data, samt tillförlitlig distribuering av dataanalys.

– Det handlar om att utveckla teknik som är tillförlitlig. Tekniken ska kunna mäta hälsotillståndet hos människor på ett säkert sätt, hantera data på ett säkert sätt så att ingen obehörig kan komma åt informationen, samt kunna fatta beslut och ge feedback på ett bra sätt, kommenterar Maria Lindén.

ESS-H+ är en vidareutveckling av den sexåriga forskningsprofilen ESS-H, inbyggda sensorsystem för hälsa, som har funnits vid Mälardalens högskola, MDH, sedan år 2013 och som fortgår till och med mars 2019. En forskningsprofil är en långsiktig strategisk satsning som innebär att forskare jobbar i nära samverkan med näringslivet. Det betyder ett ömsesidigt kunskaps- och kompetensutbyte mellan representanter från företagen och forskarna i profilen.

– Nu vill vi ytterligare stärka vår internationella samverkan och vidareutveckla forskningen inom området. Genom att utveckla teknik som kan mäta hälsotillståndet hos människor blir det lättare att upptäcka förändringar tidigt, något som gör det möjligt att sätta in förebyggande åtgärder i tid. Detta innebär i förlängningen mindre lidande för patienter och mindre kostnader för sjukvården, säger Maria Lindén.

Forskningsprofilen genomförs i samverkan mellan MDH och elva företag. Men även landsting och kommuner utgör viktiga spelare, eftersom forskningen baseras på verkliga behov. En nära samverkan mellan forskarna och regioner/landsting och kommuner är avgörande vid denna typ av forskning.

ESS-H+ finansieras av KK-stiftelsen med 18 miljoner kronor. De medverkande företagen satsar 15 miljoner kronor och MDH bidrar med 6 miljoner kronor. Totalt utgör detta en satsning på 39 miljoner kronor.

– Hälsoteknik är ett utpekat framtidsområde och den forskningsmiljö som byggts upp inom området hälsoteknik, vid MDH, har gett vetenskaplig kvalitet och gjort nytta för näringslivet. Därför satsar KK-stiftelsen på en vidareutveckling av forskningsprofilen, säger Ulf Hall, tillförordnad vd, KK-stiftelsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084