23948sdkhjf

Cellulosa läker svåra sår

Forskarna Mårten Skog och Petter Sivlér utvecklade en produkt som läker svåra sår och brännskador. Sedan bestämde de sig för att starta en egen klinik. Nu har deras företag börsnoterats.

En brännskada kan bli allvarlig och läkningsprocessen är svår. Mårten Skog och Petter Sivlér, har utvecklat ett nytt sätt att både läka och skydda.

– Vi har jobbat hårt, är jättestolta och det är en sådan mäktig motivation att se hur det hjälper brännskadade runt om i världen till en snabbare och mindre smärtsam läkeprocess, säger Mårten.

Forskarna har med sitt bolag S2Medical har tagit fram Epiprotect, ett förband uppbyggt med cellulosa-gelé membran. Att ta bort och byta förband på patienter med brännskador är förenat infektionsrisk och svår smärta för patienterna. Ofta behöver man öppna upp förbandet för att se om såret är infekterat och bedöma om antibiotika behöver sättas in. Det nya sårförbandet består av nanocellulosa och kan liknas vid en blandning av ett blött gelatinark och en skimrande hinna i en köttbit. Vattenånga kan ta sig igenom barriären, men inte vätska, vilket gör att vårt sårförband ger en bra miljö för läkning.

Det var under doktorandtiden som Mårten Skog och Petter Sivlér forskade på sårläkning på Linköpings universitet och var involverade i ett ambitiöst projekt för att skapa mänsklig hud på labb. Bakgrunden var att det kommit in rapporter om att vissa typer av hudtumörer var betydligt vanligare hos patienter som fått labbodlad hud efter exempelvis en brännskada. Metoden, som använts sedan 1970-talet, innebar att hud som tagits från patienten odlades så att den kunde utökas och täcka större ytor. Problemet är att när man odlar celler får man flest av de celler som delar sig mest vilket gjort att oron för cancer hela tiden funnits med. Den etablerade metoden är att ta hud från en död människa, eller en gris, för att få ett skyddande förband, under vilket patientens egen hud kan växa till, är dessvärre förenad med en hel del problem. En dag hände det. Doktoranderna fick fram materialet nanocellulosa och arbetet med ett nytt sårförband kunde börja ta form på riktigt.

– Efter ett tag kunde vi testa vårt material och studier vi gjorde visade väldigt positiva resultat. Såren läker snabbare, smärtan blir mindre och infektionsrisken minskar., berättar Mårten.

Vid behandling av brännskador har man tidigare främst använt biologiska förband baserade på mänsklig vävnad eller djurvävnad för att täcka brännskadade ytor. Det som är revolutionerande med Epiprotect är just att materialet kan ersätta denna vävnad vilket har stor betydelse främst i delar av världen där man av religiösa skäl inte får använda djur- eller människobaserade förbandsmaterial.

– Dels är grishud och hud från avlidna personer väldigt kostsamt, samt i vissa religioner, Islam till exempel, är det oacceptabelt att använda grishud varför deras produkter ofta tyvärr är undermåliga inom vården. Det är här vårt förband byggt på cellulosa kommer in, säger Mårten.

De smarta förbanden fungerar även på kroniska sår. Färre infektioner, mindre antibiotika och betydligt kortare vårdtid. De båda forskarna har mött patienter som gått med sår i över 30 år och som de har kunnat läka på två veckor.

– Det stämmer och det är också det som ger oss störst motivation, när vi ser resultaten av det vi jobbat fram. Vi har testat vår produkt på sjukhus i Indien och det gav samma resultat som på patienter i Sverige. Motivationen vi får när vi har sett bilder på resultaten av svårt plågade indiska barn som har fått behandlingen och blivit så bra är enorm, säger Mårten Skog.

Doktoranderna har fått byta den vita forskarrocken mot entreprenörskostymen. Beställningarna på de smarta förbanden ökar från hela världen, börsnotering på Nasdaq First North är avbockad och världsmarknaden ligger för S2Medicals fötter. Drömmen om att lindra brännskadades smärta har blivit verklighet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062