23948sdkhjf

Pharem slår tillbaka mot Akademiska

En publicerad studie från forskare vid Akademiska sjukhuset pekar mot att Pcures läkemedelsrening i toalettstolen inte fungerar. Artikeln borde dras tillbaka och studien göras om, skriver Pharems vd.

Det var i förra veckan som Akademiska sjukhuset gick ut med nyheten att forskare publicerat resultaten från sjukhusets studie på Pcure, toalettblocket som ska rena läkemedelsrester redan i toalettstolen. Man skrev också att man med resultaten som grund valt att inte gå vidare och installera Pcure i sjukhusets toaletter. 

Nu svarar Pharem biotech, som står bakom produkten Pcure, och man är inte nådiga i sin kritik av forskargruppen och hur Akademiska hanterat studiens resultat. I en kommentar i Läkemedelsvärlden skriver bolagets vd Martin Ryen att studien borde dras tillbaka och antyder samtidigt att publiceringen gått snabbt eftersom en av studiens forskare sitter i tidskriftens redaktörsgrupp.

“Att studien måste göras om från början och den vetenskapliga artikeln dras tillbaka är en självklarhet”, skriver han.

Martin Ryen pekar på flera brister i studien. Man har valt att bara mäta effekten under den initiala delen av enzymblockets livslängd, då “skyddsfilmer och uppluckringseffekter ger ett kraftigt minskat resultat”. Han påpekar också att av de 102 substanser som studien mätt effekt på, har Pcure bara utvecklats för 21, där studien faktiskt visar effekt, om än icke signifikant. 

Dessutom ska utvärderingen ha gjorts på en gammal version av Pcure, och Martin Ryen hävdar att man kontaktat projektgruppen och erbjudit en uppdaterat variant, men att de tackade nej. Sedan antyder han att det finns ett skäl till att studien kunde publiceras, trots de svagheter som han lyft fram. 

“Hur har egentligen peer-review processen gått till? Artikeln antogs snabbt – den lämnades in i slutet av oktober och accepterades inom en månad. Att den vetenskapligt ansvarige och författare av studien själv sitter med i redaktörsgruppen för tidskriften reser ett varningstecken.” 

I sin kommentar hänvisar Martin Ryen också till att Pharem biotech arbetar med sin verifiering av Pcure och att man i en första fas räknar med att kunna visa upp dokumenterad effekt mot 15 miljöfarliga substanser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.159