23948sdkhjf

Akademiska spolar Pcure

Nu har Akademiska gjort en större studie av enzymblocken som skulle rena läkemedelsrester redan i toalettstolen. Resultatet är nedslående.

Det var för två år sedan som Akademiska sjukhuset i Uppsala bestämde sig för att testa Pcures enzymrening av läkemedelsrester i avföring och urin genom spolningsblock i toalettstolen. Även Apoteket hoppade på tåget och lanserade blocken direkt till konsument. 

Kritiken blev hård, då många skeptiker ifrågasatte möjligheterna att få metoden att fungera, med den korta exponeringstid som blir i en toalettstol och med utspädningseffekten som blir vid den vidare transporten ner i avloppet. Apoteket hänvisade till Pcures icke offentliggjorda data, men backade sedan och tog toalettblocken ur sortimentet. 

Nu har Akademiska genomfört en större studie för att utvärdera metoden, och de kan inte se någon signifikant effekt av Pcures toalettblock. 

– Vi har inte kunnat observera någon statistiskt säkerställd nedbrytning av läkemedelsrester med toalettblocken Pcure hos oss. Sjukhuset kommer därför gå vidare med att utvärdera annan teknik för läkemedelsrening, nu närmast ozonrening. En anläggning i pilotskala kommer att installeras under december på sjukhusområdet,säger Sofia Svebrant, miljösamordnare på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande. 

Den nya studien pågick under 16 veckor i våras. Totalt tog man 100 prover från 261 toaletter som är kopplade till samma avloppsstam. Hälften av veckorna anävndes Pcure och andra hälften användes som kontrollveckor, utan toalettblock, i ett randomiserat mönster. 

– Våra huvudsakliga statistiska analyser visade ingen signifikant reningseffekt av Pcure. Detta gör att vi kan utesluta en biologiskt meningsfull effekt av toalettblocken i vår studie. På grund av stora variationer i halter av läkemedel och enstaka trender i vidare statistiska analyser kan vi dock inte utesluta att Pcure kan ha viss reningseffektVi kan dock med god säkerhet säga att en eventuell rening är mycket begränsad och inte motiverar inköp och installation av blocken, säger Josef Järhult, docent och infektionsläkare, som lett studien. 

Enligt Akademiska är studien ett exempel på vikten av att utvärdera produkter i verklig testmiljö innan man implementerar dem i större skala, för att inte dyrbara resurser ska kastas i sjön.

Studien har publicerats i Infection ecology and epidemiology.

Läs också: Pharem slår tillbaka mot Akademiska

Läs också: Forskarna svarar om Pcure-kritiken

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078