23948sdkhjf

Stora kliv på Park Annual

Action, collaboration och speed – det var dessa ord som dominerade när åhörarna på Park Annual svarade på frågan: Vilket är ditt budskap till den nationella life science-strategin?

I den fullsatta Wallenbergsalen på Wallenberg conference centre i Göteborg hälsade Charlotta Gummesson, vd för Sahlgrenska science park, åhörarna välkomna till årets upplaga av life science-mötet Park Annual. Visioner och framtiden för life science var temat för torsdagsförmiddagen. Jenni Nordborg, chef för life science-kontoret i regeringskansliet, berättade om arbetet med den framtida life science-strategin som är på gång. Men ingen framtid utan att fylla på med nya förmågor. Agneta Holmäng, professor Sahlgrenska akademin, pratade om hur vi bästa ska kunna förbereda våra studenter för framtiden. Kanske är dubbla examina lösningen?

Genom mobiltelefonerna fick publiken svara på en rad frågor, bland annat: Vilket är ditt budskap till den nationella life science-strategin? Och signalerna var tydliga. Ordet Action var det som allra flesta av de närmare 500 åhörarna valde. På scen stod panelen: Agneta Holmäng professor Sahlgrenska akademin, Jenni Nordborg, Matti Ahlqvist Astrazeneca och Peter Lönnroth Västra Götalands Regionen, som höll med om att det är hög tid att börja agera.

– Men varför ska vi ta små steg? Jag tycker att vi ska ta stora kliv, sa Peter Lönnroth.

Detta uttalande var något som gladde vd Charlotta Gummesson:

– Tycker att det är väldigt glädjande att även sjukvården sticker ut hakan och vill se action. Vi har pratat om detta i många år och nu är det verkstad som gäller. Nu ska vi verkligen göra detta och jag tror att enda sättet är att starta i regionerna.

För att stärka svensk life science behövs en tydlig riktning och att alla är med, något som nu är verklighet.

– Vi vet vad vi vill göra för att få industrin stark och jag tror på små steg men jag var väldigt glad att höra att företrädare från regionen vill se stora steg! Vi kan inte göra detta utan sjukvården och nu är de verkligen redo.

Eftermiddagens första block hade temat uppskalning och internationalisering och modererades av Jamie Smith från Astrazenecas BioventurHub som konstaterade att ordet uppskalning betyder en rad olika saker för olika människor och verksamheter. Efter att ha frågat runt på BioventureHub och bland publiken på Park Annual hade Jamie Smith med sig en rad olika betydelser av ordet:

Att använda produkten någon annanstans, expandering, från lab till klinik, kostnadseffektiv organisation, att bränna pengar…

– Men för mig handlar det verkligen om att växa så att vi kan fortsätta att hjälpa fler patienter, sa Jamie Smith.

Maria Forss från Vitrolife berättade om bolagets resa och gav sina bästa tips kring uppskalning och finansiering.

– Du måste vara ett bra team som verkligen kan visa vad ni gör och att ni gör det bra. Det handlar ofta om att utbilda investerarna för de kan inte veta allt om ditt bolag.

Hon påminde även om att ta höjd för patentkostnaderna.

– Patenten kostar mycket och för att inte behöva pantsätta sin bostad gäller det att ha tagit med denna kostnad i beräkningar. Om ett patent nu är nödvändigt, för det är det ju inte för alla.

Dagens tredje och avslutande föreläsningstema handlade om AI och nya teknologier.

Adam Palmqvist, lärare och föreläsare, berättade om hur han framgångsrikt fört in gamification i undervisningen.

– Ni känner säkert till tränings-appen Runkeeper? Samma faktorer som den appen använder för att göra dig motiverad att springa bygger jag undervisningen kring. Att se sina framgångar, statistik och följa sin väg mot målet föder motivation. Det här kan vi använda inom flera området, till exempel strokerehabilitering.

Dagen avslutades med att Arvid Carlsson Award delades ut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.136