23948sdkhjf

Almedalen: bilderna, åsikterna, människorna

Bland runstenar och fornlämningar diskuterades AI, framtidens IT-system i vården och hur modern medicinteknik kan hjälpa människor på liv och död. En talande miljö menade flera av de namnkunniga deltagarna på Medtech Café i Almedalen.

– Vem av er har egentligen mest makt? Så inledde chefredaktör Hanna Brodda årets upplaga av medtech Café i Almedalen. På scenen stod innovationslandstingsråd Daniel Forslund, Karin Båtelson, ordförande Sjukhusläkarföreningen, Johan Höglund, Nordenchef Tieto och Anders Lönnberg, tidigare nationell life science-samordnare – samtliga fanns tidigare i våras med på Medtech Magazines årliga lista över medtech-Sveriges mäktigaste personer.

Den som först tog till orda var Karin Båtelson som stack ut hakan och menade att hon, det vill säga professionen, har mest makt. Innovationslandstingsråd Daniel Forslund la även han sin röst på Karin och hennes kollegor.

– Ni som bedriver vård och träffar patienter varje dag, det är ni som har den största makten att förändra.

Tidigare life science-samordnaren tillika patientföreträdaren Anders Lönnberg ville vända på frågeställningen:

– Frågan borde snarare vara vem som borde ha mer makt och svaret på den frågan är patienterna. Patientmakten är kraftigt underförsörjd i Sverige.

Makt-kvartetten på Medtech cafés scen luftade även tankar kring tillgänglighet och vårdplatser. Att tillgänglighet handlar om att få träffa rätt person i rätt situation men att mycket av vårdens resurser slukas av administration och gammal teknik.

– Det stora problemet i dag är att det är fokus på stora IT-projekt och långa upphandlingar. Vi vill se mer innovationsupphandling och att vi ska kunna bedriva en kontinuerlig utveckling ihop med vården. Men då måste beröringsskräcken försvinna och det är ett ansvar från båda sidor, konstaterade Tietos Johan Höglund.

Ett sätt att hushålla med vårdens resurser är att ta tillvara på personalen bättre. Det kostar tid, pengar och förlorad kompetens varje gång någon slutar arbeta inom sjukvården. Eller som Karin Båtelson uttryckte det:

– Varje gång en läkare slutar skänker vi en Ferrari till läkemedelsbolagen för det är ungefär så mycket utbildningen har kostat.

Medtech café fortsatte sedan med ett seminarium i samarbete med Poolia Life Science om kandidatbrist. Medverkade på scen gjorde Karin Meyer, Apotekarsocieteten, Ylva Williams, vd Stockholm Science City, Sara Jupiter, Poolia Life Science & Engineering, Dag Larsson, Lif, Maria Karlgren, Uppsala universitet och Björn Ursing, Swedenbio. Samtliga var relativt överens om att det råder brist på kandidater i branschen men allt är inte svar eller vitt:

– Som rekryteringskonsult utmanar jag gärna kunden lite och ber dem tänka utanför sin fasta bild av hur den man söker ska vara. Bland annat finns många nyanlända med akademisk examen och här gäller det att vara lite sträng mot de som söker folk. Kom inte och säg att det är kandidatbrist om du inte vågar titta utanför boxen, sa Sara Jupiter.

Att öka möjligheterna för människor att återvända till akademin efter att ha lämnat för att arbeta en period inom industrin var en annan fråga som engagerade deltagarna.

– Vi måste hitta vägar för utbyte åt båda hållen. Jag tror att det handlar om att avmystifiera både akademin och industrin. Det blir mer fred i världen om fler har sett båda sidorna, konstaterade Dag Larsson, Lif.

Dagen fortsatt med att Philips health cares Sverigechef Johan Folkunger presenterade årets Future Health Care Index-rapport. Bolaget har tagit fram en modell för att mäta värdet i vården. Tillgänglighet, nöjdhet och effektivitet har mätts hos både vårdpersonal och patienter i 16 länder.

– Rapporten är omfattande och bygger dels på öppna data från bland annat WHO men även på en mängd intervjuer. Bara i Sverige har vi intervjuat 200 personer som arbetar i sjukvården och 1500 patienter, berättade Johan Folkunger.

Efter presentationen diskuterade Anne-Marie Wennberg, sjukvårdsdirektör Sahlgrenska, Reidar Gårdebäck, Medtech4Health, Per Mosseby, doktor.se och Anders Sylvan, landstingsdirektör Västerbottens läns landsting vidare kring den svenska sjukvården som är bra men ineffektiv.

– Att vi befinner oss i Fornsalen på Gotlands museum får mig att tänka på de IT-system vi har i sjukvården. Nästan så att vi befinner oss i forntiden där med. Vi sitter med tungrodda och inkompatibla system i vården och det är ett av de stora problemen när det kommer till effektivitet, konstaterade Anne-Marie Wennberg.

Temat för dagens två avslutande seminarier var AI. I en till bredden fylld lokal lyftes frågan om AI i vården är en utopi eller verklighet, var i vården AI kan göra mest nytta och hur vi människor ska hinna med i tanken. Seminariet arrangerade i samarbete med Siemens Healthineers och medverkade gjorde Jenni Norborg, Oskar Strand, Siemens Healthineers, Daniel Forslund, Emma Spak, SKL och Sebastian Hermelin, Waroncancer.

Avslutningsvis diskuterades AI och den engagerade, uppkopplade patienten. Läkaren och forskaren Damon Tojjar inledde med att presentera en ny plattform för diabetesvård baserad på AI: Easy diabetes.

– AI är fantastisk men det är inte en magisk trollkarl som löser alla problem. Utmaningen ligger i att lyckas förena tekniken med den klassiska medicinska kunskapen, menade Damon Tojjar.

På scen fanns även Anders Ekholm, ordförande Storstockholms diabetesförening, Anne Liljedahl, specialistläkare akutsjukvård och Kristina Tägil, läkare och digital entreprenör inom hälso- och sjukvård.

Anders Ekholm kunde avslutningsvis lugna alla med en god nyhet:

– Medborgarna kommer att bli arga på systemet som inte levererar och systemet kommer att bli frustrerat. Vi kommer att gå in i en leveranskris men återkommande kriser behövs för att vi ska lyckas slänga ut system som inte fungerar. Så den goda nyheten är att vi är på väg in i en kris.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079