23948sdkhjf

Almedalens rockstjärnor inom medtech

- din guide till de viktigaste människorna i Almedalen inom medtechvärlden och de frågor som de driver.

Astronomiska priser på hotell, oräkneliga antal programpunkter, rosévinsfest för eliten – Politikerveckan i Almedalen får utstå mycket kritik, men likväl återkommer människor år efter år till de oväntade mötenas ö. Men för att synas i cirkus Almedalen räcker det inte att ha det största cirkustältet – för att få fram ditt budskap i strömmen av konstiga utspel, långa rapporter och halvdana pressmeddelanden måste du ha en stjärna. En person som lyser när hen talar och som brinner för ämnet. Vi har listat några av dessa ess.

Amy Loutfi, professor i informationsteknologi

Om Digitalisering var ordet på allas läppar under Almedalsveckan 2017 så är AI och robotik årets stora buzzwords. Robotforskaren Amy Loutfi tar ett djupare grepp kring modeorden och undersöker på vilka effekter robotisering kan ha i vården – en vinkel som borde finnas med i alla diskussioner där vård och robotik avhandlas.

Driver: Mötet mellan människa och maskin har både för- och nackdelar men robotiken är tveklöst nästa stora teknikutveckling.

Daniel Forslund, Innovationslandstingsråd i Stockholm (L)

Är förvisso anställd som politiker i Stockholm men känns mer som hela Sveriges innovationsambassadör. Vid ett eventuellt regeringsskifte i höst gissar vi att hans namn kommer att finnas med som tänkbar kandidat till flera olika ministerposter. Under Almedalsveckan har han minutpassning mellan paneler, debatter och mingel.

Driver: Att öka sjukvårdens förmåga att snabbt ta till sig nya innovationer. Predikar gärna digitaliseringens förmåga att öka både effektivitet, patientsäkerhet och tillgänglighet. Foto: Anna Molander

Jenni Nordborg, leder Sveriges nationella life science-kontor och chef för Hälsa på Vinnova

Som chef både på myndigheten som finansierar innovationer och för det nyinrättade life science-kontoret i regeringskansliet är det få ämnen inom hälsa och sjukvård som inte faller under Nordborgs gigantiska paraply. Mer forskning, ökade samarbeten, fler kliniska prövningar, mer tillverkning – många är frågorna hon argumenterar för.

Driver: Att ta fram en nationell life science-strategi för att Sverige ska bli ett land där life science blomstrar.

Ole Petter Ottersen, rektor Karolinska institutet

Under åtta år var han rektor för universitetet i Oslo – ett kvitto om något på ledaregenskaper, då all personal och studenter där väljer rektor genom demokratiska val. Med sin tydlighet och transparens ser vi nu hur han flyttar omvärldens fokus på KI från Macchiarini till den forskning och utbildning som sker på ett av världens främsta medicinska universitet. I Almedalen diskuterar han bland annat forskningsetik och patientdata.

Driver: Förbättrad användning av vårddata och öppenhet inom forskningen i demokratins och samhällsnyttans namn.

Anders Ekholm, vice vd Institutet för framtidsstudier

Många är vi som hört och lärt när framtidsforskaren Anders Ekholm inspirerande talat om framtidens vård, de demografiska utmaningarna och hur vi ska få vården att räcka till. Nu slåss AI-förespråkarna om att ha med honom i paneler och debatter för att sätta perspektiv på problematiken. Och eftersom AI kommer att vara stekhett i Almedalen är trenden densamma för Anders.

Driver: Att få människor och organisationer att förbereda sig för framtiden.

Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges Läkarförbund Som företrädare för läkarkåren hörs Heidi Stensmyrens röst i många kanaler. Flitigt driver hon frågor om läkarnas arbetsförhållanden och vad detta i förlängningen innebär för patienterna. Almedalsveckan är inget undantag. Många anordnare av seminarier, paneler och debatter har bokat in läkarnas tydligaste röst.

Driver: Frågan om listningstak, fler allmänläkare, fast läkarkontakt i primärvården.

Patrik Sundström, programansvarig för e-hälsa på SKL

Som lagkapten för e-hälsa på Sveriges kommuner och landsting ska Patrik Sundström på en övergripande nivå samordna alla frågor rörande digitalisering. Under Almedalsveckan är han flitigt anlitad för att prata om både regelverk, standarder och hur patienterna ska bli nöjda.

Driver: Med en övertygelse att vi med hjälp av e-hälsa kan göra skillnad för att möta behoven i framtidens sjukvård, både på individnivå och ur ett nationellt perspektiv, tröskar Patrik på mot 2025 och Vision e-hälsa.

Sara Lei, läkare och klinisk rådgivare på Cambio

Redan tidigt i sin läkarkarriär såg Sara Lei digitaliseringens möjligheter för att utveckla nya arbetssätt och en mer tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård. Sedan dess har hon varit en länk mellan sjukvården och innovativa hälso- och sjukvårdsbolag. Under veckan i Visby pratar hon gärna AI, patientinflytande och big data.

Driver: Tesen att AI kan hjälpa till att använda sjukvårdens begränsade resurser på ett bättre och mer jämlikt sätt.

Fabian Bolin, grundare av Waroncancer

Vanan att stå på scen som han förvärvat som skådespelare är någon Fabian Bolin med full kraft utnyttjar när han idag på ett trollbindande sätt berättar om sin cancersjukdom och behandling och hur detta var fröet till idén att göra data av patienterna berättelser. Almedalsbesökarna kommer inte att lämnas oberörda.

Driver: Idén att göra patienter ansvariga för sina egna data och själva ta kontroll över vilka studier som pågår i världen.

Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska Sverige

Ända sedan stiftelsen grundades 2010 har Anna Nilsson Vindefjärd kämpat för att väcka uppmärksamhet kring betydelsen av medicinsk forskning för hälsa och välstånd. Senaste bidraget är rapporten ”Vårddata – hög tid att agera” som varit på allas läppar under våren och som lär vara ett givet samtalsämne för folk i branschen under Almedalsveckan.

Driver: Att få beslutsfattare att inse att medicinsk forskning måste blir en högre nationell prioritet.

Läs mer om  medtech i Almedalen i nummer 2, ute nu, och nummer 3 av MedTech Magazine som kommer i höst. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062