Svensk sjukvård behöver ny teknik
Sjukvårdens ekonomi i relation till välfärden och befolkningsutvecklingen går inte ihop. Något måste göras annorlunda mot i dag.
– Den svenska sjukvården är inte dömd att kvävas i resursbrist och kostnadsökningar. Det finns goda förutsättningar för att tackla utmaningarna sjukvården står inför,säger Johan Folkunger, chef på Philips Health Systems.
Flera rapporter slår nu fast att Sveriges framtida sjukvårdsekonomi inte går ihop. Sveriges kommuner och landsting, SKL, konstaterar i en rapport att ”situationen inte är hålllbar”. I dag går elva procent av Sveriges BNP till hälso- och sjukvården, det är redan nu högre än i många andra jämförbara länder. Vården är också ineffektiv. Enligt Philips Future Health Index som offentliggörs nu i juni har Sverige en låg effektivitetskvot, det vill säga under genomsnittet.
Se Johan Folkunger i Almedalen om Future Helath Index
Många leverantörer inom medicinteknik har lösningar som de menar ökar effektiviteten och kan minska kostnaden.
– Man löser inte det som beskrivs som en svensk ”vårdkris” genom att bara tillföra pengar. Kraven ökar, samtidigt som utvecklingen ger oss nya möjligheter att behandla och vårda. Summan är begränsad och det viktiga är därför att pengarna verkligen används så effektivt som möjligt, både idag och långsiktigt, säger Johan Folkunger.
Den snabba tekniska utvecklingen borde ses som en allt starkare länk i den kedja som bygger upp vårdprocessen, menar Folkunger. Säkrare diagnoser leder till tidigare behandling, som i sin tur leder till snabbare genomströmning och kortare vårdtider. Folkunger nämner flera exempel. Stödsystem vid diagnos och behandling. Avancerad röntgen, MR, ultraljud och bildanalys, mobil övervakning. Och, viktigast av allt, ett effektivare nyttjande av den information och data som genereras, så denna stöder vårdpersonalen.
– Vår studie visar att såväl vårdpersonal som patienter ser fördelarna med att stärka den nya teknikens roll i det kliniska arbetet. Det är här man kan göra vinster, som inte bara är positiva för patienten och det kliniska resultatet, utan även skapar styrka i vårdsystemet, säger Johan Folkunger.
Handeln, tillverknings- och transportindustrin, bankerna och en mängd andra samhällssektorer har alla dragit nytta av teknikens framsteg. Varje timme utnyttjas, varje anställd har sin unika kompetens och används på rätt sätt.
– Om vi drar en parallell till industrin har teknologiutvecklingen sedan andra världskriget gjort att en arbetare idag kan vara fyra gånger mer produktiv. Att jämföra industrin med vården är naturligtvis inte helt rättvist men det finns en outtömd potential i att nyttja ny innovativ teknologi på ett bättre sätt. Och nu är det hälso- och sjukvårdens tur att dra största möjliga nytta av dessa möjligheter. Det är självklart, värdefullt och rationellt. Helt enkelt: Det är nödvändigt, både för patienten och vårdorganisationen, säger han.
Årets valrörelse och programmet för sommarens politikervecka i Almedalen visar att vården är en av de viktigaste frågorna för väljarna.
– De politiker som vill vara trovärdiga i denna fråga bör därför se vårdsystemets digitala och tekniska möjligheter som grunden för bättre effektivitet och verklig patientnytta, den patientnytta som stavas bättre vårdresultat och nöjdare patienter, tack vare ökad vårdkvalitet och kostnadseffektivitet.
Hör mer om hur sjukvårdens ekonomi ska räddas, i Almedalen hos MedTech Magazine på måndagen den 2 juli kl 11.00 på Gotlands museeum.