23948sdkhjf

Jönköpings cancerpatienter lever längst

Sämst chans att överleva cancer efter fem år har patienterna i Gävleborg. Bäst har de som bor i Jönköping.

Sverige kommuner och landsting har kommit med sin årliga rapport med jämförelser mellan landsting i Sverige. Resultatet för cancervården i hela landet pekar uppåt. Allt fler överlever. Men det finns skillnader att ta på allvar. SKL:s genomgång av registren visar att av cancerpatienterna i Gävleborg överlever 54,7 procent efter fem år, mot 61,5 i Jönköping.

För bröstcancerpatienter ska det enligt riktlinjerna inte ta mer än 28 dagar från välgrundad misstanke till operation, men i Stockholm och Västra Götaland samt några fler landsting får endast var tredje kvinna det, mot 87,4 procent i Norrbotten.

Rapporten är inte gjord för att patienter enkelt ska kunna jämföra vårdresultat. Diagrammen eller resultaten går inte att kopiera och lägga på respektive landstings hemsidor. Innehållet är en sammanställning av olika register och rapporterad data som ska användas av landstingen själva. Det som mäts är tillgänglighet, kostnader, patienternas erfarenheter och befolkningens syn på sjukvården, men även medicinska resultat för olika sjukdomsgrupper. Det finns inget sammanvägt index som rangordnar landstingen och regionerna. 

– Detta är ett stöd för landsting och regioner, men bidrar också till öppenhet om sjukvårdens kvalitet och effektivitet, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting i ett pressmeddelande.

Här är de exempel som ges i SKL:s pressmeddelande:

  • I Jönköping anser 90 procent av befolkningen att de har tillgång till den vård de behöver, jämfört med Norrbotten där 78 procent tycker likadant.
     
  • 83 procent i snitt i riket är nöjda med sitt besök på akuten. Allra nöjdast är norrbottningar med 88,5 procent.
     
  • I snitt görs 2,5 besök på akutmottagningar per invånare över 19 år. Flest besök görs på Gotland, 4,0 och minst i Västra Götaland, 2,0.

SKL:s förste vice ordförande Anders Henriksson sammanfattar rapporten så här:

– Det finns mycket att vara stolt över i den svenska vården. De medicinska resultaten visar på tydliga förbättringar för flera av våra stora folksjukdomar som cancer, hjärtsjukvård och stroke. Samtidigt finns det också utmaningar med minskat förtroende och tillgänglighet. En mer tillgänglig, närmare vård kan tillsammans med nya arbetssätt i vården innebära att resurserna inom vård och omsorg kan användas bättre. Vården kan därmed räcka till fler, samtidigt som de med störst vårdbehov fortsätter att få vård av världsklass, säger , förste vice ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Här laddar du ner Hälso- och sjukvårdsrapporten från SKL

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083