Trendigt och gripande på årsmöte
Vd Anna Lefevre Skjöldebrand inledde med en exposé över trender att förhålla sig till. Hon nämnde tryckt elektronik, artificiell intelligens, blockchain, robotik och patienternas ökade makt.
- Vi vet att patienter vill dela med sig av sina egna data för forskning och utveckling, Det handlar om hur det ska göras.
Vill vi in i framtiden?, var rubriken på Ragnar Lindblads, digitaliseringsansvarig i Västra Götalandsregionen, föredrag och det gav svar. Ja då, det vill vi.
- Vi måste skapa förutsättningar för vården att fungera som Kry och Mindoktor, det är så vi vill ha den. Tillgänglig, sa han.
Gripande berättade sedan Karin Liljelund om hur hon diagnostiserades med lungcancer, med metastaser i hjärnan och benet. Hon är idag vice ordförande i Lungcancerföreningen. Hon tackade Larry Leksell för Elekta och den strålning hon fått och hon berättade att de läkemedel hon tar fortsätter att fungera. Hon lever sitt liv till fullo och fortsätter att göra det fortfarande två år efter den prognostiserade tid som vården gett henne.
- Mitt första år hade jag sju olika läkare, det var verkligen inte bra, berättade hon i förbifarten, innan hon fortsatte att prisa den vård hon fått.
Eftermiddagen bjöd på en politisk debatt med representanter från de fem största partierna. Vivianne Macdisi, s, regionråd i Uppsala, Robert Winroth, mp, Västerbottens läns landsting, Anna Starbrink, l, sjukvårdpolitisk talesperson, Anders W Jonsson, c, riksdagsledamot och Marie Morell, m, regionråd i Uppsala.
De konstaterade flera gånger att de var överens om det mesta, framför allt problemformuleringen av de utmaningar som vården står inför.
Enda motståndet i debatten gav Robert Winroth:
- Vi kan inte stå här och prata om dagens utmaningar, utan att titta framåt. Politiker tänker budgetåret, men höjer vi blicken så har vi enorma problem framöver som vi måste ta itu med nu innan det är försent.
Dagen avslutades med en prisutdelning av Medtech4health innovation award som delas ut för implementering av innovation. Priset på 100 000 kronor gick till Damon Tojjar och de på Lunds universitets Diabetescentrum, Region Skåne, patientföreningar och andra grupper som under som tillsammans med honom tagit fram Easy diabetes, ett AI-baserat beslutsstöd för bättre diabetesbehandling.