23948sdkhjf

E-mottagning för alkoholproblem

Vårdkontakt via videolänk ska underlätta för personer med alkoholberoende att söka vård för sina problem.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har en e-mottagning för alkoholproblem, för att göra vården mer tillgänglig, öppnat. Bakom satsningen, som görs inom ramen för en pilotstudie, står beroendemedicinska mottagningen. Målgruppen är personer över 18 år med riskabel alkoholkonsumtion som i dagsläget inte har kontakt med vården.

– Skamkänslor och stigmatisering kring överkonsumtion av alkohol är ofta ett hinder för att söka vård. Detta gör att vården ibland missar att fånga in personer med riskbruk och beroende. Möjligheten att få behandling för sin alkoholproblematik via videolänk gör vården mer flexibel. Patienten kan befinna sig i princip var som helst och slipper ta sig till en mottagning, säger Tobias Eriksson, chefsöverläkare vid beroendemedicinska mottagningen, Akademiska sjukhuset.

Pilotstudien ska pågå fram till november 2018. Patienter som deltar i studien erbjuds totalt sex virtuella vårdmöten inom en tremånadersperiod. I upplägget ingår virtuell kontakt med läkare vid beroendemedicinska mottagningen för bedömning, uppföljning och medicinering, provtagning samt kontakt med beroendesjuksköterskor som erbjuder återkoppling och motivationshöjande behandling.

– Det är vanligt att personer som har ett riskabelt alkoholbruk kontaktar sjukvården för frågor om sin egen konsumtion. Däremot har många svårt för ett fysiskt besök på en beroendemottagning, något som ofta upplevs alltför stigmatiserande. Vår förhoppning är att e- mottagningen gör att fler söker sig till och accepterar att ta emot behandling. Detta ska utvärderas i pilotstudien, fortsätter Tobias Eriksson.

Han bedömer att vinsterna är stora, både för individen, vården och samhället, om individer kan fångas in och få hjälp att minska sin alkoholkonsumtion i tid, innan riskbruket lett till allvarliga fysiska och psykiska konsekvenser. Förutom att hälsoproblem och stort lidande kan undvikas, kan vården och samhället spara pengar. För personalen innebär virtuella vårdmöten att man kan arbeta mer platsobundet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.07