23948sdkhjf

Vill förbättra vården med data

Med syftet att förbättra svensk vård har Forska Sverige tagit fram en rad förslag för hur vårddata kan samlas in, delas och användas.

I en ny rapport presenterar stiftelsen Forska Sverige olika förslag för att öka och underlätta insamlingen och användningen av vårddata för att göra vården mer effektiv och jämlik.

Stiftelsen påpekar att 110 000 patienter drabbas av vårdskador inom den svenska sjukvården varje år, enligt statistik från Sveriges Kommuner och Landsting. Dessa patienter får en nästan dubbelt så lång vårdtid som uppgår till en kostnad på nära nio miljarder kronor årligen, vilket motsvarar 13-14 procent av kostnaden för sjukhusvård totalt. Det framgår av rapporten Vårddata – hög tid att agera, som publicerades idag. Den har tagits fram av Forska Sverige tillsammans med 32 organisationer inom samverkansprojektet Agenda för hälsa och välstånd med syftet att förbättra svensk vård med hjälp av vårddata.

Efter skandalerna kring datainsamlingen av Facebook/Cambridge Analytica och Transportstyrelsen skulle man kunna tro att folk borde vara mer skeptiska till insamling av personliga data men så är inte fallet när det gäller vårddata. Det framgår av en Sifo-undersökning som beställts av Forska Sverige och som visar att hela 95 procent av alla svenskar vill dela sin vårddata, i alla fall för att lösa vissa problem:

  • Främja medicinsk forskning (87 procent)
  • Förbättra patientvård (71 procent)
  • Stödja myndigheters arbete att till exempel utveckla folkhälsa och smittskydd (61 procent)
  • Öka sin egen delaktighet och på sikt få mer kunskap om den egna hälsan (57 procent)

Sverige anses ha goda förutsättningar för att samla in vårddata men anledningarna till att implementeringen av detta dröjer är flera. Några stoppklossar som Forska Sverige har identifierat är att de system där sådan data sparas inte kan kommunicera med varandra, brister på standarder i vilken information som ska samlas in samt komplex juridik.

De förslag som lyfts fram i rapporten är bland annat:

  • Investeringarna i medicinsk forskning och utveckling samt dess tillämpning i vården måste stärkas.
  • Krav måste ställas på vårdutförare att samla in, dela och använda vårddata samt få ersättning för detta.
  • Regeringen inför en nationell förvaltningsorganisation för att ta fram en gemensam nationell strategi för insamlingen av vårddata.
  • Att hantering av vårddata ska ingå i samtliga vårdprofessioners utbildningar så att att den blir enhetlig över yrkesgränserna.
  • Att varje landsting tillsätter en person som ansvarar för insamling, hantering och leverans av vårdinformation, inklusive styrning, samordning och utbildning.

Läs hela rapporten här: Vårddata – hög tid att agera

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078