23948sdkhjf

Tungviktare på plats på Akademiska

På söndagen lyftes Uppsalas MR-linac på plats. Slutvikt blir 9 ton.

Våren 2019 flyttar verksamhetsområde blod- och tumörsjukdomar till den nya vårdbyggnaden på Akademiska sjukhuset. Avancerad, individualiserad strålterapi blir en viktig del av vården. Nu har magneten till Sveriges första MR-linac installerats. Magneten väger 5000 kilo.

– På lördagen levererades gantryhjul som är cirka 4 meter i diameter med flertalet komponenter som ska sättas samman till behandlingsdelen av utrustningen. Denna kommer att väga 9000 kg när alla delar är monterade. I funktion kommer sedan denna behandlingsdel att rotera 6 varv/min, förklarar Håkan Sjöstrand, tekniskt ansvarig på strålfyisk på Akademiska.

MR-linac är ett strålbehandlingssystem som kombinerar strålning via en linjäraccelerator med bilddiagnostik. Systemet möjliggör effektivare, mer individanpassad strålbehandling. MR-linacen är nu placerad i en bunker under den nya vård- och behandlingsbyggnaden.

– Fördelen med bildstyrd strålterapi är att strålningen kan riktas mer exakt mot tumörerna vilket minskar risken för skador på omkringliggande frisk vävnad. Man kan även utvärdera effekten av strålbehandlingen på ett effektivare sätt. Vi planerar att använda MR-linac för strålbehandling av patienter med en rad olika cancertyper bland annat av tumörer i bäckenet och huvud-halsregionen, säger Hans Hägglund, professor och verksamhetschef blod- och tumörsjukdomar.

Det som skiljer det nya strålbehandlingssystemet från dagens strålterapi är att behandlande läkare kan lokalisera tumörer och riskorgan både direkt innan och under själva strålbehandlingen. Möjligheten att få diagnostiska bilder, även om tumören ändrar form, plats och storlek mellan behandlingarna, bedöms öka precisionen och minska risken för skador på intilliggande friska organ och vävnader.

 Installation samt inmätning och intrimning kommer att pågå till tidig höst. Samtidigt kommer kvalitetskontroller och en mängd andra tester att utföras. Vidare patientsimuleringar med fantom kommer att ske innan första kliniska patienten i början av 2019, berättar Håkan Sjöstrand.

Strålbehandlingssystemet finns även på cancerkliniker i Utrecht i Nederländerna och i Manchester i England. En liknande anläggning håller på att etableras i danska Odense.

Elekta är huvudleverantör och de har i sin tur Philips som underleverantör för MR-delen av det integrerade systemet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078