Maktlistan 2018:plats 30 - 69
-
30. Johannes Schildt, medgrundare och vd av digitala vårdcentralen Kry som ordentligt har ruskat om vår föreställning om primärvård. Ett digitalt samtal och sedan finns behandlingen att hämta ut på apoteket. Flera konkurrenter flåsar i nacken, fysiska vårdcentraler följer efter och patienterna behöver inte längre vänta. Foto Pierre Björk
-
31. Torbjörn Hägglöf, IBM, är den i Sverige som står superdatorn Watson närmast i hälsofrågor. Med en smittande och visionär retorik kan han få sin publik att se det nya vårdlandskapet och den nya teknologins plats i det. Få aktörer i branschen kan peka ut vägen framåt som Torbjörn Hägglöf, och få har en lika imponerande teknik att lägga bakom sina ord.
-
32. Malin Blixt har som enhetschef för medicinteknik på Tandvårds och läkemedelsförmånsverket, TLV i uppdrag att sätta pris och bestämma subvention på förbrukningsvaror som ska användas i vården. Håller också i ett projekt på myndigheten med hälsoekonomiska utvärderingar av medicinteknik. Kalkylerna skulle nyttjas mer om alla i vården kände till dem.
-
33. Carl Bennet är storägare i Sverige största medtech-bolaget på börsen, Getinge, och är fortfarande styrelseordförande. Med ett starkt nätverk och likaledes starkt samhällsengagemang får Bennet saker att hända. Bland annat är han med och vänder vår tids största samhällsproblem, till något positivt. De nyanlända som är utbildade, bland annat ingenjörer, får genom Jobbsprånget tillgång till arbetsmarknaden. Projektet drivs av Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, och en av initiativtagarna är: Carl Bennet.
-
34. Hans Winberg, grundare av Leading Health Care. För med outtröttlig energi in nya tankesätt i sjukhusmaktens korridorer och förklarar på ett nyanserat sätt, utan stora rubrikord, hur det ligger till med vårdköer, stuprör och distansvård.
-
35. Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa på SKL. Ehälsa utvecklar välfärden. Sverige ska bli bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter för hälsa och sjukvård - och detta är Patrik ansvarig för.
-
36. Sofia Ernestam är läkare och verksamhetschef vid Centrum för Reumatologi i Stockholm med målet att minska smärta och göra patienter mer delaktiga. Ernestam är engagerad i flera patientstärkande digitala projekt, som Patientens egen provhantering och ontilederna.nu.
-
37. Olivia Wigzell är chef för Socialstyrelsen och tidigare ledamot i WHO:s styrelse. Har stor makt i medtechvärlden genom myndighetens initiativ-och tillsynsansvar.
-
38. Amy Loutfi, professor i informationsteknologi. Hon bedriver forskning om vilka effekter robotisering kan ha i vården och tittar på de sociala aspekterna av telenärvaro.
-
39. Nina Sellberg, projektledare för Health Innovation Platform, ett ramverk för applikationsutveckling, som fått mångmiljonbelopp i bidrag från Vinnova.
-
40. Johan Falk är vd för Onemed som kommer med ett nytt sätt att lösa försörjningen av förbrukningsvaror i vården. Istället för upphandling kring varje vara, har Falk ett varuhus med produkter från olika leverantörer. Det ger utrymme för mindre leverantörer och mer innovation.
-
41. Maria Helling är vd för Swecare. Genom ett imponerande nätverk öppnar hon dörrarna till världen för svenska bolag och bidrar till ökad export.
-
42. Lise Lidebäck, hjälper som förbundsordförande på Neuroförbundet
vården att utvecklas och kan förklara vad det är att sätta patienten i centrum. -
43. Titti Lundgren, marknadschef på Coala, slår rekord i att vara nätverkande, kommunikativ och informativ. Ingen ersättningsmodell, upphandlingsprocess eller innovationsaversion stoppar henne. I Lundgrens fotspår kommer fler företag att kunna gå.
-
44. Karin Båtelson är neurofysiolog på Sahlgrenska, vice ordförande i Läkarförbundet och vågar likt barnet i sagan om Kejsaren utan kläder, säga hur det ligger till med bristen på vårdplatser, hoten mot patientsäkerheten och patienter som får vänta i växande vårdköer.
-
45. Mikael Damberg, s, näringslivs- och innovationsminister. Öppnar statens plånbok i syfte att stödja och utveckla den svenska medicintekniksektorn och syns ofta ute i välden där han verkar för ökad svenska export.
-
46. Jonas Ålebring, ny ordförande för de unga underläkarna som är organiserade i Sylf. Med det ska han uppnå visionen: “För en modern sjukvård med trygga patienter professionellt omhändertagna av moderna läkare.”
-
47. Johanna Wollert och Åsa Nordengren är grundare till Trice, en plattform för mobilöverföring av ultraljudsbilder. De var Sveriges stolthet i USA och visar nu vägen för svenska entreprenörer som vill lyckas i världen. Deras produkt finns i 15 länder.
-
48. Dag Forsén är ehälsosamordnare i Östergötlands region och ska få ihop arbetet med länets 13 kommuner.
-
49. Jonas Ekström är överläkare och verksamhetschef på medicinkliniken i Sala. Han har berättat om sin oro att dela med sig av journalen till patienten, och hur han började uppskatta det. En viktig röst för andra i vården som delar oron.
-
50. Ulrika Olsson på Arjo arbetar på global nivå med att optimera bolagets lanseringar och anpassa dem efter kundernas behov. Är även ordförande i Swedish medtechs hjälpmedelsgrupp. Med sin bakgrund som sjukgymnast har hon tagit ledordet hälsoekonomi med sig in i näringslivet.
-
51. Lena Lundgren, är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland
som gör mycket. Bland annat erbjuds digitala vårdbesök. -
52. Ragnar Lindblad är läkare, entreprenör och nu ansvarig för digitaliseringen i Västra götalandsregionen. Han kan alla parters argument, vill förena och sitter på en stor kappsäck som köper system och IT.
-
53. Joacim Lindoff, vd för nynoterade Arjo knoppades av från Getinge. Hoppas på tillväxt och kan han leverera påverkas börsens tro på medicinteknik till det positiva.
-
54. Johan Höglund, chef för hälso- och välfärdssektorn Tieto Healthcare, med uppdrag att påskynda digitaliseringen av tjänster och processer inom vård och omsorg.
-
55. Emma Henriksson, KD, håller ordförandeklubban i riksdagens socialutskott. Har visat att hon förstår vad som krävs för framtidens vård.
-
56 Peter Augustinsson är chefläkare på Patientsäkerhetsenheten i Landstinget i Sörmland. Han ser patientjournaler via nätet som en av de viktigaste åtgärderna för patientsäkerhet och patientens inflytande på vården, en grundläggande pusselbit för att uppnå den svenska e-hälsovisionen 2025.
-
57. Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbottens läns landsting, har drivit på utvecklingen som gjort Norrlands universitetssjukhus till ett av de mest moderna sjukhusen i landet.
-
58. Dag Larsson, S, arbetar som ordförande i sjukvårdsdelegationen på Sveriges kommuner och landsting med att hitta formerna för hur primärvården ska se ut i framtiden – en förändring i grunden.
-
59. Britta Wallgren, är chef för Capios svenska verksamhet och en del av koncernledningen. Arbetar för digitalisering och delaktighet. Har även kritiserat låga kvalitetskrav i upphandlingarna inom Stockholms läns landsting.
-
60. Mikael Ohrling, sjukvårdsdirektör i Stockholms läns sjukvårdsområde, är en av de chefer i Stockholmsvården som bäst förstår innovation, vilket han inte minst visat med den innovationssluss som stöttar entreprenörer.
-
61. Lotta Ljungqvist är vd för GE Healthcare i Norden och en av de drivande bakom satsningar som kommer hela Sverige till del.
-
62. Thomas Mueller, vd för Invacare, är viktig som sponsor för flera goda projekt och en av initiativtagarna till flera av Sveriges stora hjälpmedelsmöten.
-
63. Malin Frenning kan teknik som få andra inom landstingets ledning. I SLL är hennes uppdrag bland annat att effektivisera organisationen..
-
64. Henrik Mindedal låter som direktör på Medtech West människor från akademi, industri och vård att mötas för att utveckla affärer och öka kunskap. Bland annat på uppskattade luncher.
-
65. Anders Carlberg är ansvarig chef för forskningen och utvecklingen vid kontoret för Regionutveckling i Västra götalands regionen. Styr över strategi och satsning på bland annat medicinteknik.
-
66. Anders Lönnberg slutar som samordnare för svensk life science, men håller ett ben kvar i branschen som ordförande för expertrådet och samverkansprogrammet. Tar med sig sin erfarenhet till uppdraget som generalkommissarie inför världsutställningen i Dubai. (1:a på maktlistan 2016)
-
67. Ann-Sofie Lodin, regiondirektör i Västra Götalandsregionen, vill
att människor i hennes landsting ska bli friskare. Bland annat satsar
hon 85 miljoner för att barn i skolan ska röra på sig mer. -
68. Saeid Esmaeilzadeh är innovatör och investerare och aktiv ägare till flera bolag inom hälsa och medtech, bland annat Episurf och Diamorph.
-
69. Darja Isaksson är IT-entreprenör och guru inom digitalisering, som sitter i regeringens innovationsråd och styrelsen för Rise Sics. Darja Isaksson ser de digitala rörelserna i samtiden och ser hur vi ska gå mot framtiden.
Läs mer: Intervju med 1:an Fabian Bolin
Läs mer:Maktlistan 1-29
Läs mer:Maktlistan 30-69
Läs mer:Maktlistan 70-100
Läs mer: Så här gör vi maktlistan