Mat som fallprevention
Fallolyckor är den olyckstyp som leder till flest dödsfall och flest antal inläggningar på sjukhus. Nu har regeringen gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram och sprida kunskapsstöd kring mat och måltider som fallprevention. Kunskapsstöden ska vara riktade dels till personal inom hälso- och sjukvård och verksamheter inom socialtjänsten, dels till verksamhetschefer och förvaltning av verksamheter inom hälso- och sjukvård och socialtjänsten. Uppdraget ska genomföras i samråd med Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting.
I regeringsbeslutet skriver Socialdepartementet så här om betydelsen av mat och dryck:
Mat och dryck har stor betydelse för livskvalitet och hälsa, den är en del av vardagens huvudaktiviteter där sociala relationer upprätthålls och skapas. Bra matvanor är också en förebyggande åtgärd för att motverka sjukdom och stödja hälsa och funktioner och kan även vara en del av en behandling. Risken för sjukdom, skador och funktionsnedsättningar ökar med stigande ålder och därmed ökar också risken för sjukdomsrelaterad undernäring. Undernäring är också vanligt i samband med kronisk sjukdom. Undernäring ökar risken för svårläkta sår och infektioner och kan ge en minskad muskelmassa som ökar risken för fallskador och funktionsnedsättningar.
I samverkan med Socialstyrelsen ska Livsmedelsverket också ta fram och sprida ett informationsmaterial riktat till äldre kvinnor och män om maten och måltidens betydelse för att minska risken för fallolyckor. Arbetet ska ske i samarbete med organisationer inom äldreområdet.
Till sitt förfogande för att genomföra uppdraget får Livsmedelsverket högst 3 000 000 kronor under 2018.