23948sdkhjf

Patienter och brukare bjuds in till myndigheter

Nio myndigheter går nu samman för att ta vara på patienters och brukares erfarenheter. Meningen är att de ska påverka prioriteringar av morgondagens forskning och kunskapsstöd till vård och omsorg.

Det är myndigheterna Socialstyrelsen, E‑hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Inspektionen för vård- och omsorg, Läkemedelsverket, Myndigheten för delaktighet, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket somm tillsammans nu uppmuntrar allmänheten till delaktighet. Patienter och brukare ska bli delaktiga, genom patientorganisationer och förbund.

Delaktigheten är inte nytt, men att samordna den, ska öka inflytandet och snabba på processen att genomföra patienter och brukares önskemål.

Mårten Jansson, representant för Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, säger i pressmeddelande från SBU att han hoppas att kunskapsstyrningen härmed kommer att kunna anpassas bättre till de faktiska behoven:

– Som brukare eller patienter bjuds vi in till olika hearings, där vi säger ungefär samma sak hela tiden. Nu får vi en chans att ha dialog med flera myndigheter, samtidigt. Samarbetet kommer också att göra det lättare för både myndigheter och brukare att följa upp konkreta satsningar.

Arbetet leds av en grupp som kallas Rådet för styrning med kunskap, där de nio myndigheterna ingår samt representanter för följande fem intresseorganisationerna: Diabetesförbundet, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, Pensionärernas riksorganisation, Funktionsrätt Sverige, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11