Ny metod låter fler slippa operation
Skånes universitetssjukhus utvecklar tillsammans med medicinska fakulteten och Lunds tekniska högskola vid Lunds universitet, en ny metod för att diagnostisera inflammationer i tinningkärlet och hudtumörer.
Den nya tekniken bygger på fotoakustik och använder sig av en utrustning som sänder ut laserljus och fångar upp ultraljud. När laserljuset riktas mot huden kan de skapa en mycket exakt bild av ett område, en bild som kan ge vägledning inför ett ingrepp, eller när man vill ställa diagnos. Forskargruppen är en av de första i världen med att utnyttja den här tekniken i vården.
– Vi hoppas på att detta verktyg ska kunna minska antalet operationer, säger Malin Malmsjö, professor i oftalmologi vid Lunds universitet och överläkare vid Sus ögonsjukvård, som leder forskargruppen.
Just vid misstänkt inflammation i tinningskärlet, har man tidigare varit tvungen att operera ut en bit av kärlet för att ställa diagnos, en operation som inte är utan risk, utan i värsta fall kan leda till nervskador och ansiktsförlamning.
– Vi hoppas att i framtiden helt kunna sluta göra kirurgiska biopsier på tinningkärl och reducera antalet operationer av hudtumörer. Det skulle vara fantastiskt för patienterna, säger Malin Malmsjö.
Under våren vill forskargruppen börja göra studier på hudtumörer. Tanken är att man med den nya tekniken ska kunna avgöra tumörgränsen redan innan en operation, istället för efteråt som man gör i dag.