23948sdkhjf

Västerbotten växlar upp innovationen

Västerbottens läns landsting blir den första innovationsmotorn i ett nationellt projekt, initierat av Swedish medtech.

Med finansiering av Vinnova initierade Swedish medtech projektet Innovationsmotorer för att vara med och utveckla hälso- och sjukvården genom att ta tillvara kunskap och erfarenhet och verka för förbättrad samverkan mellan olika aktörer. Det långsiktiga målet är att hitta goda exempel som kan utgöra idéspridare till andra.

Västerbotten är först ut att utnämnas till motor och där kommer man som första delprojekt att inrätta innovationskliniker, där man kommer att utveckla, mäta, testa, implementera och följa upp ny teknik och nya sätt att arbeta. Genom att välja ut några kliniker som har innovationsuppdraget kan man på ett mer systematiskt sätt arbeta med frågorna.

Tanken är att implementera innovationer direkt i kliniskt arbete och inte som pilotprojekt i den vanliga meningen. Här ska man utveckla samarbeten med bolag, forskare och andra aktörer.

Sju kliniker kommer att bli innovationskliniker. Tre av dem finns på Norrlands universitetssjukhus, tre på hälsocentraler i tätort, glesbygd och tätortsnära glesbygt, och dessutom har man valt ut en tandvårdsklinik. På klinikerna har personal och ledning sedan tidigare ett engagemang för utveckling.

Cecilia Mattsson är överläkare och verksamhetschef vid Medicincentrum på Nus, där en av innovationsklinikerna kommer att finnas.

– I det långa loppet är det avgörande för verksamheten att vi ändrar på arbetssätt för att klara verksamheten. Det skulle öka patientsäkerheten och även bidra till klinisk forskning, vilket skapar förutsättningar för att vi ska fortsätta vara en universitetssjukvårdsenhet, säger hon i ett pressmeddelande.

– För oss betyder det mycket att bli innovationsklinik, vi har redan märkt av en betydande förändring på avdelningen. Stämningen är mer positiv, vi har fler sökande och personalen kommer med nya idéer – det har lösgjort energi att se att man blir satsad på, fortsätter Cecilia Mattsson.

Först ut i projektet blir Medicinsk akutvårdsavdelning vid Norrlands universitetssjukhus, Bjurholms hälsocentral samt Idun, Folktandvårdens nya cityklinik som öppnas i Umeå i maj 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079