Vi ser hur du rör dig
Med hjälp av sensorer under madrassen kan patientens faktiska rörelser mätas. Mobility Monitor från Medemagruppen är ett objektivt bedömningsinstrument som ger faktakunskaper om en persons rörelser och som kan ligga till objektiv grund då en rad beslut om hjälpmedel och omsorgsinsatser ska fattas.
– Vi har ofta en uppfattning om hur en person beter sig på natten och utifrån denna uppfattning bestämmer vi om en person ska ha vändschema och tryckavlastande madrass. Med detta bedömningsinstrument får vi fakta som vi kan ha som underlag vid beslut, förklarar Lotta Kronåker, arbetsterapeut på Medemagruppen.
Bedömningsinstrumentet passar till alla typer av sängar och det sparar data i upp till sju dygn. Med konkreta uppgifter om hur mycket en person rör sig under natten kan personalen fatta faktabaserade beslut om vilka brukare som behöver hjälp med repositionering och vändschema.
– Med hjälp av Mobility Monitor kan man dels upptäcka om en person rör sig tillräckligt mycket själv och därför inte behöver positioneringsschema, men det blir även synligt om en person har mycket få microrörelser – något som kan tyda på att medicineringen bör ses över.
Bedömningsinstrumentet kan även ställas in för att larma då personer sätter sig upp eller lämnar sängen – något som kan öka patientsäkerheten inte minst inom demensvården. Dessutom har bedömningsinstrumentet använts för att kartlägga sömnmönster och sömnkvalitet hos personer med smärta. Kartläggningarna har använts som grund för olika åtgärdsprogram för att ge vårdtagarna en bättre nattsömn och därmed en bättre fungerande vardag.
Under Hjälpmedel för livskvalitet 8-9 november håller Medemagruppen en workshop där deltagarna kommer att få bekanta sig mer med bedömningsinstrumentet.