23948sdkhjf

Förskrivarutbildning stöttar

Rätt hjälpmedel till rätt person är en förutsättning för att personer med funktionsnedsättning ska kunna vara aktiva och delta i samhällslivet. För att underlätta detta har Socialstyrelsen skapat en webbutbildning om förskrivning.

För att personer med funktionsnedsättning ska kunna vara aktiva och delta i samhällslivet krävs väl fungerande hjälpmedel. Socialstyrelsens utbildningsmaterial om förskrivning av hjälpmedel ger stöd i detta arbete. För några år sedan fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att ta fram ett stöd till förskrivare. Sedan årsskiftet finns utbildningsmaterialet på nätet.

Utbildningsmaterialet riktar sig i första hand till förskrivare men omfattar även material för chefer och annan vård- och omsorgspersonal som stöter på hjälpmedel i sitt arbete. Det är uppbyggt av flera delar; dels en webbutbildning som man når via en portal på Socialstyrelsens hemsida och via Kunskapsguiden som är en gemensam webbplats för flera olika myndigheter och stora aktörer som till exempel Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Webbutbildningen tar upp fakta, lagar och föreskrifter men även frågor kring bemötande och delaktighet. I materialet finns även filmer som visar olika situationer i förskrivningsprocessen och till detta finns det ett diskussionsmaterial.

– Vi tror på ett blandat lärande. Att både lära sig lagar och föreskrifter men att även reflektera och diskutera över sin roll som förskrivare, förklarar Jeanette Adolfsson som är utredare på avdelningen Kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen.

Att följa förskrivningsprocessen kan verka självklart men vissa delar, till exempel uppföljningen, kan ibland missas. I utbildningsmaterialet finns därför även flera bildspel som visar brukare som får hjälpmedel och vi får följa hjälpmedelsanvändaren genom hela förskrivningsprocessen.

– Bildspelen med patientfall är till för att uppmärksamma alla delar av förskrivningsprocessen, säger Jeanette Adolfsson.

Alla som genomför webbutbildningen loggar in vilket gör att Socialstyrelsen kan se hur många som använt utbildningsmaterialet, som har funnits sedan årsskiftet.

– Vi ser att det är en bra spridning så vi förstår att det finns en efterfrågan på den här typen av utbildning och information bland förskrivarna.

Vill du veta mer om utbildningen? Lyssna till Jeanette Adolfssons föreläsning under Hjälpmedel för livskvalitet på Kistamässan 8-9 november. Anmäl dig här - Det är gratis inträde.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11