23948sdkhjf

Forskningsmiljoner till medicinteknik

15 miljoner kronor årligen. Så mycket öronmärker Barncancerfonden till medicinteknisk forskning för att barn ska få bättre cancervård.

Med fokus på medtech delar Barncancerfonden ut forskningsmiljoner till tvärvetenskapliga projekt och samarbeten, med syfte att ge cancersjuka barn ett bättre liv under sin behandling. Forskningen kan underlätta för vårdpersonalen, hjälpa familjer i vardagen eller minska förekomsten av sena komplikationer, som ofta är en följd av cancerbehandling. I år delar fem forskare på anslaget och bland forskningsprojekten finns allt från nya diagnostikmetoder och clintec till en väst som i framtiden kan ersätta droppställningen.

Vi vill bidra till att lösa problem av teknisk karaktär. I dag används ofta samma utrustning som till vuxna, och vårdpersonalen får komma på sina egna lösningar. Syftet med dessa anslag är att vi utgår från barnens perspektiv från början, vilket vi tror gör skillnad, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden.

Varje år insjuknar omkring 300 barn i cancer i Sverige. Sedan 1970-talet har det skett dramatiska förbättringar, från tidigare när tre av fyra barn som insjuknade dog till följd av sin cancer, till dagens situation när 80 procent av barnen överlever.

– Utvecklingen har varit fantastisk, men dessvärre har överlevnadskurvan planat ut de senaste tio åren. För att nå vår vision, att barncancer ska utrotas, behövs mycket mer forskning. Barn drabbas av helt andra cancersjukdomar än vuxna. Och cancer är fortfarande den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1 och 14 år i Sverige, säger Kerstin Sollerbrant.

En av de forskare som får del av Barncancerfondens anslag är Ulrika Norén Nyström, barn-onkolog vid Norrlands Universitetssjukhus. I samarbete med Designhögskolan i Umeå har man utvecklat en prototyp där barn kan byta ut den traditionella droppställningen till en väst som bärs direkt på kroppen, en innovation som förenklar för både barn, föräldrar och vårdpersonal under en pågående cancerbehandling.

– En droppställning innebär begränsningar av barns rörelsefrihet och möjlighet till spontan lek. Det är även ett orosmoment och en risk om slangar fastnar vilket kan skada den centrala venkatetern. Västen har testats på tre universitetssjukhus med mycket goda resultat bland barn, anhöriga och vårdpersonal, berättar Martin Hanberger som ingår i forskargruppen och är den som designat och utvecklat västprototypen.

Pengarna från Barncancerfonden kommer att användas till att vidareutveckla prototypen. Målet är att år 2020 ha utvecklat ett säkert och bekvämt system som kan användas på barnonkologiska avdelningar i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11