23948sdkhjf

Myndighet granskar vårdsponsring

Att sponsrar offentliga vårdgivare med utrustning och läkemedel – förekommer det och är det lämpligt? Företeelsen ska nu granskas av Myndigheten för vårdanalys.

Under hösten kom rapporten Är vårdsponsring förenligt med den etiska plattformen för prioriteringar i hälso- och sjukvård? från Prioriteringscentrum vid Lindköpingsuniversitet. Rapporten som tagits fram på initiativ från Statens medicinsk-etiska råd, Smer, syftade till att definiera vad som menas med vårdsponsring och även analysera fenomenet i förhållande till den etiska plattform och de regelverk som sjukvården vilar på.

Mot bakgrund av denna rapport föreslog Smer att regeringen bör överväga att se över gällande regelverk samt kartlägga förekomsten av vårdsponsringsavtal och dess effekter. Ett uppdrag som regeringen nu har gett till Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

I ett läge där hälso- och sjukvården brottas med resursbrist som kräver svåra prioriteringar kan det vara lockande för vårdgivare att tacka ja till samverkan med till exempel läkemedelsföretag, forskningsstiftelser eller andra externa aktörer.

– Även om vårdsponsring i nuläget inte verkar vara en stor företeelse är det viktigt att vara uppmärksam så att våra prioriteringar styrs av de etiska överväganden som riksdagen har beslutat om, och inte drivs av andra skäl, kontaterade Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik vid Linköpings universitet och en av rapportförfattarna, när rapporten släpptes.

Nu har alltså Myndigheten för vård- och omsorgsanalys fått i uppdrag att kartlägga förekomsten av extern sponsring av offentligt finansierad hälso- och sjukvård samt att analysera eventuella konsekvenser av den externa sponsringen för vårdverksamheten samt hur sponsringen förhåller sig till gällande lagar och regler.

– Risken med sådana här extra pengar till hälso- och sjukvården är att det kan bli andra intressen än patientens behov av vård som styr val av metoder och behandlingar. Patienter som söker vård måste kunna vara säkra på att en viss behandlingsform eller undersökning inte föreslås för att ett bolag sponsrat just den metoden, utan för att den är bäst för patienten. Därför vill vi i regeringen se över den här frågan, säger socialminister Annika Strandhäll i en kommentar.

Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 1 oktober 2018.

 

 

 

 

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094