23948sdkhjf

Vad har Donald Trump gemensamt med svensk sjukvård?

Vi måste bli bättre på att samarbeta, skriver Tomas Kramar, vd för Siemens Healthineers i Sverige.

Donald Trump bygger murar, stänger gränser och river handelssamarbete. Liknar hans politik hur vi agerar inom svensk sjukvård?

Nej, tack och lov inte. Men större samarbete mellan sjukvårdens aktörer skulle ytterligare höja kvalitén.

Svensk sjukvård är i kris hör man från brukarfolket och media. Köerna till mottagningar växer och därmed tilltar missnöjet med sjukvården från både patienter och sjukvårdspersonal.

Jag håller inte helt med mediernas beskrivningar och vill påstå att svensk sjukvård inte är i kris utan i en positiv förändringsfas.

Varje förändring följs av viss oordning. Detta är ett känt faktum och gäller små som stora förändringar.

För att minimera detta oönskade tillstånd i en organisation måste man ha medarbetarna med sig. För att vi ska kliva i en förändringsprocess krävs att vi känner oss involverade och att vi kan påverka besluten.

För att detta ska vara möjligt förutsätter det ett prestigelöst och närvarande ledarskap. Ett av verktygen i ledarskapet i detta sammanhang är att drivasamarbete mellan olika aktörer inom sjukvården.

Låt mig förtydliga vad jag menar med samarbete i detta sammanhang.

1. Det första samarbetet handlar om samarbete mellan olika professioner inom sjukvården.

Inom svensk sjukvård är vi väldigt duktiga i respektive ”stuprör”. Prestige och andra likartade mekanismer minskar viljan till samarbete mellan duktiga kompetensstarka professioner och man börjar, måhända omedvetet, bygga murar.

När det gäller samarbete mellan sjukvårdens professioner så håller man dock på att riva murar. Sjukvården har länge varit medveten om stuprörsproblematiken strukturförändringar har införts inom svensk sjukvård för att kringgå problemet. Ett exempel är patientflöde-tänket på Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Ett annat är multikompetenssamarbete över gränserna vid flera nya bröstcentra i Sverige. Här är vi på rätt väg. 

2. Den andra samarbetsformen gäller mellan landstingen och industrin.

Sjukvården skulle kunna använda sig mycket mer av industrins resurser och kompetenser vilket skulle kunna höja sjukvårdens produktivitet och effektivitet. Industrin erbjuder nämligen utöver innovativa produkter även tjänster. Låt oss fortsätta riva gränser mellan sjukvården och industri. Många beslutsfattare inom sjukvården ser idag denna möjlighet och använder sig mer och mer av de tjänster som industrin erbjuder. Gränser mellan landstingen och industrin börjar luckras upp på ett positivt sätt och en förändring till det bättre är på väg.

3. Den tredje samarbetsformen berör leverantörer sinsemellan.

I Sverige konkurrerar vi leverantörer stundtals med varandra till vilket pris som helst. Vi bekämpar istället för att samarbeta och komplettera varandras resurser, kunskap och produkter, för våra kunders och därigenom patientens och skattebetalarens bästa. Det fungerar faktiskt betydligt bättre i England och Holland där det i och för sig finns incitament som driver och tvingar till ett samarbete över gränser mellan leverantörer.

Jag skulle vilja se större prestigelöshet även mellan oss leverantörer i Sverige och givetvis inom gränser för konkurrenslagar, lagen om offentlig upphandling, affärsetik och moral utmanar jag till större handelssamarbete mellan oss sjukvårdsleverantörer för främst våra kunders och patientens skull.

Du är välkommen till vårt seminarium i Almedalen som handlar om just detta. En inspelning från detta kommer att skickas till herr Löfven, som under samma tid befinner sig på sin Eriksgata.

Mer om seminariet med samma namn: Vad har Donald Trump gemensamt med svensk sjukvård? 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.297