23948sdkhjf

E-hälsa viktigt för nära vård

– Vi behöver få fart på skiftet när det gäller att tillämpa smart teknik. Det sa vikarierande sjukvårdsminister Annika Strandhäll när hon tog emot utredarnas delbetänkande om utveckling för god och nära vård.

Idag överlämnade utredare Anna Nergårdh ett första delbetänkande till regeringen i utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård. En ny behovsstyrd vårdgaranti föreslås ersätta dagens vårdgaranti och en medicinsk bedömning garanteras inom tre dagar istället för dagens sju. Dessutom framhåller Nergårdh vikten av andra kontaktformer än fysiska besök.

– Vi har andra behov inom svensk sjukvård i dag och vi behöver ha kontroll på vårdens kostnader. Detta sammantaget gör att vi inte kan bedriva hälso- och sjukvård på det sätt som vi har gjort tidigare. Vi har i Sverige ett väldigt fokus på akutsjukhusen och vi har en primärvård som inte är så stark som den är i andra sjukvårdssystem och det behöver vi ändra. Det finns inte ett egenvärde att flytta resurser från sjukhusen till primärvården utan det är för att en stark första linje ger bäst förutsättningar för en jämlik hälsa, sa utredare Anna Nergårdh.

Vården ska vara lättillgänglig för kontakt, bedömning och besök - något som öppnar upp för andra typer av bedömningar och besök än fysiska besök.

– För många patienter finns det ett behov av andra typer av kontaktformer än fysiska besök och vi har en fantastik utveckling inom e-hälsa som vi måste ta vara på, sa Anna Nergårdh.

– E-hälsa måste vara en integrerad del av sjukvårdens verksamhet. E-hälsa kan aldrig vara ett eget spår. I varje vårdverksamhet och utifrån behovet hos varje patient ska e-hälsa användas på ett klokt sätt. Klokt använt kan det innebära fantastiska möjligheten för patienterna och det kan också vara en möjlighet att använda tiden mer effektivt som vårdgivare.

Något som även vikarierande sjukvårdsminister Annika Strandhäll höll med om:

– Det här är ett av de områden där vi har fantastisk potential i Sverige. Det kommer inte att se likadant ut överallt, men vi behöver få fart på skiftet när det gäller att tillämpa smartteknik i ännu högre utsträckning även när det gäller tillgänglighet inom hälso- och sjukvården.

Utredningen ska pågå fram till mars 2019 och färdplanen som utredarna presenterade stäcker sig fram till 2027 men mer tid kommer sannolikt att behövs.

– Gör vi en sådan här förändring av hälso- och sjukvårdssystemet på tio år då har det gått fort, menade Anna Nergårdh.

I förslaget vill utredarna ersätta besök med medicinsk bedömning – syftet med kontakten med vården är inte det fysiska besöket utan att det ska göras en medicinsk bedömning – och de öppnar upp för andra kontaktvägar och mötesformer än det traditionella fysiska besöket.

Vidare föreslår utredarna att vårdgarantin ska bli behovsstyrd vilket innebär att patienten ska få träffa den kompetens i vården som man har störst nytta av. Exempelvis bör patienten som söker med ryggvärk i första hand få träffa en fysioterapeut. Tidsfristen sätts till tre dagar.

– Vi vet att detta är en utmaning men vi tycker att det är rimligt, säger Anna Nergårdh.

Förslaget ska nu ut på remiss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125