23948sdkhjf

Innovationer och kategoristyrning på Upphandlingskonferens

Upphandlingskonferensen är dagarna när upphandlare och leverantörer ska mötas över de viktigaste frågorna och beröra de största utmaningarna på den gemensamma arena som uppstår i affären.  – Det är verkligen givande dagar, klimatet har varit öppet och det märks att vi har mycket att prata om, säger Louise Strand, ordf LfU som är medarrangör.
Upphandlingskonferensen 2017 inleddes med en målande beskrivning om hur vår framtid kommer att te sig. För framtidsprognosen stod Ragnar Lindblad , tidigare läkare och nu ansvarig för att digitalisera vården i Västragötalandsregionen. Han pratade om tekniken som nu bara måste in i

vården. Både för möjligheten att kunna rekrytera dagens unga, som han jämförde med kända tv-serieprofilerna dr House och Nurse Jackie, och för att tillgodose de som redan i dag är äldre vill ha digitala lösningar. Som till exempel alla de som föredrar digital övervakning i sovrummet, framför att det plötsligt står en person i sovrummet och ska titta på en när man sover. Eller sov, innan personen kom in i sovrummet.

– Vi i vården har utgått i från att de äldre inte klarar av tekniken men det har visat sig vara tvärtom, många gånger är det personalen som dragit slutsatsen. När vi nu frågar de äldre, som de gjort i bland annat Växjö, föredrar många en kamera eller digitala lösningar för kontakt och tillsyn, framför personal, i vissa givna situationer, säger Ragnar Lindblad.

Ragnar Lindblad belyste det motstånd mot teknik som många av leverantörerna kan vittna om, men han lät samtidigt optimistisk. Mer skeptisk, men samtidigt med mycket humor, pratade juristen Eva Sveman , från Sveriges kommuner och landsting under rubriken Nyheter i upphandlingslagen.

– Jag blir trött och arg , framför allt trött. Lagen har blivit krånglig och byråkratisk, när hela syftet med att se över upphandlingslagstiftningen var en bred önskas om att den skulle förenklas. Fler paragrafer och flera inbyggda motsättningar, sa Sveman och gick igenom några av fallgroparna.

Hennes första tips var att se upp med innovationspartnerskap. Sveman menade att de lagliga grunderna för ett möjligt innovationsparnterskap är svårt att få till. Till exempel är ett av kraven att det handlar om en vara, lösning eller tjänst, som inte får finnas på marknaden. Det är i den närmaste omöjligt att vara säker på det, sa hon. Samtidigt måste leverantörerna som ingår innovationspartnerskap ha en separat utveckling- och utbildningsavdelning.

– Milda makter vad krångligt de har gjort det! Ändå är parlamentarikerna som gjort den så nöjda, det förstår jag inte, säger Eva Sveman.

Istället för innovationspartnerskap föreslår Eva Sveman att titta på förhandlat förfarande eller konkurrenspräglad dialog för att få in innovationerna i vården.

– Det finns möjligheter med nya LOU, men tyvärr kan vi nog konstatera att de stora vinnarna efter omarbetningen är advokaterna, sa Eva Sveman och fick ett rungande skratt.

Under eftermiddagen ordnades parallella seminarier och efterföljande workshops. Ämnena var a) CSR och miljö, b) Ordnat införande av medicinsk teknik och c) Utveckling mot bättre affärer.

Nästa dag gick Niklaz Kling igenom strategisk kategoristyrning kan förbättra ekonomin. Därpå följde Petrus Laestadius , vice vd på Swedish Medtech och Jan Matsson , enhetschef för SLL Upphandling om hur kategoristyrning kan användas i praktiken.

Upphandlingskonferensen arrangeras vartannat år, gemensamt av LfU och Swedish Medtech.

Bilden: De två dagarna guidades av moderatorerna Louise Strand, ordförande i Landstingsnätverket för upphandling, LfU och Bengt Malmfält , koncernchef för Vingmed. Här tillsammans med Petrus Laestadius, vice vd Swedish Medtech.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.56