23948sdkhjf

Inkontinens botas bäst med operation

Det saknas inte behandling mot inkontinens. Problemet är att de flesta inte fungerar. Det visar en systematisk genomgång av patienter under tio års tid.


Drygt åtta av tio blir botade efter att ha genomgått ett kirurgiskt ingrepp. På andra plats kommer bäckenbottenträning med 53 procent, följt av läkemedelsbehandling på 49 procent.

– Tyvärr botar man egentligen inte särskilt många. Om man bortser från kirurgin är det inga lyckade resultat. Och i framtiden blir problemen bara större eftersom andelen äldre i befolkningen som bekant kommer att öka, säger Ian Milsom , professor i gynekologi och obstetrik vid Sahlgrenska akademin och ansvarig för Gothenburg Continence Research Center, GCRC.

Milsom har tillsammans med en grupp forskare gått igenom tusentals publikationer om urin- och avföringsinkontinens-behandlingar hos vuxna i olika delar av världen, material som publicerats under åren 2005-2015. Att ha tittat så brett gör hans forskning ovanlig, enligt Sahlgrenskas pressmeddelande.

Sämst var behandlingarna med så kallade bulkmedel, där 37 procent lyckades. Metoden innebär att personen ges injektioner med fyllnadsmedel i skadad vävnad runt urinröret, för att på så sätt kunna hålla tätt.

Läkemedel ges främst vid urininkontinens för att lugna en överaktiv blåsa. Att inte ens varannan patient blir hjälpt av dessa antimuskarina läkemedel ser Ian Milsom som särskilt anmärkningsvärt, även ur ekonomiskt perspektiv.

– Med tanke på alla de miljarder i världen som används till dessa läkemedel så ser resultaten inte alls bra ut. Desto roligare är det med operationerna, som blivit allt enklare att utföra och som ger bra resultat även på lång sikt, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063