23948sdkhjf

Tillstånd saknades för färdig akut

Mark- och miljödomstolen har rivit upp bygglovet för den nya akuten som håller på att färdigställas vid S:t Görans sjukhus i Stockholm, enligt SvD. SvD skriver att bygget kostar nära 300 miljoner kronor och akuten skulle vara redo att tas i bruk under vintern. Nu kan delar av den behöva rivas.

Sjukhuset S:t Görans har planerats för att ta hand om alla de akut sjuka patienter som inte får plats nu när nya Nya Karolinska öppnar med en betydligt mindre akut än det nuvarande sjukhuset, skriver Svenska Dagbladet.


Risken för rivning nu handlar om en konflikt med de boende i området om risk för buller och strid med gällande detaljplan.


S:t Görans akut är en av landets största med 78 000 besök förra året. Sjukhuset var det första med egen akut att drivas som aktiebolag när det startade 1994. Köptes 2000 av Capio.


Fastighetens drivs av Locum och de har på sin hemsida sammanställt frågor och svar som kommit upp vid informationsträffar med boende och företag i närområdet den 20 februari och den 20 maj 2014.


Här är några av projektledarnas svar från Locums hemsida:


Varför är det så bråttom med utbyggnaden av S:t Görans sjukhus?


- Stockholm växer och sjukhuset är en viktig pusselbit i Stockholms läns landstings Framtidsplan för hälso- och sjukvården och i ambitionen att skapa ”Mer nära vård”. För vi blir allt äldre, befolkningen växer med två SL-bussar per dag och staden förtätas. Vårdutbudet behöver öka. Samtidigt var den senaste stora ombyggnaden på S:t Görans sjukhus 1991 och sjukhusets lokaler behöver svara mot dagens krav på patientsäkerhet och arbetsmiljö. Och för att inte få en akut brist på vård 2018 behöver vi genomföra dessa ombyggnationer. Landstingsfullmäktige kommer att ta beslut om förslaget i juni i år.


Varför har omfattningen ändrats sedan ansökan om bygglov för akuten?


- Vårdutbudskartan som är en följd av Framtidens Hälso- och sjukvårdsplan var inte beslutad förrän halvårsskiftet 2013 varför behovet av ombyggnad på S:t Göran inte var känd tidigare. Bygglov söks för arbeten som Locum avser att utföra. Bygglovet för akuten omfattar endast de arbeten som behövs för att genomföra det projektet. För de arbeten och byggnader som utformats inom projektet "vårdavdelningar och behandling, S:t Görans Sjukhus " söks bygglov under våren 2014. Omfattningen av behov, tidplaner samt byggnadsutformning av dessa var inte känd när bygglovet söktes för akuten.


Varför bygger inte Locum en helt ny byggnad inom sjukhusområdet i stället för att renovera en befintlig byggnad?
- Vi har bedömt att detta alternativ är alldeles för kostsamt och ryms inte inom Stockholms läns landstings budgetram. Att bygga en ny sjukhusbyggnad med samma funktioner är avsevärt mycket dyrare än att bygga till den befintliga byggnaden. I den befintliga strukturen finns redan funktioner som inte berörs av ombyggnaden såsom 310 vårdplatser, akutmottagning, läkarmottagningar samt logistikfunktioner som annars hade behövt ersättas i en ny byggnad.


Bygglovet för bygget av den nya akuten har upphävts – hur hanterar ni det?
- Vi kommer att överklaga domen och söker nu prövningstillstånd hos Mark- och miljööverdomstolen då det är en viktig princip att bygglov ska bedömas utifrån gällande detaljplan för respektive fastighet. Om prövningstillstånd erhålles så kommer ny dom att förkunnas troligen under tredje kvartalet 2015, besked om prövningstillstånd beräknas till innan årsskiftet 2014/2015.


Bygglovet för den stora utbyggnaden har också överklagats av närboende – vad händer nu?
- Ärendet hanteras av Länsstyrelsen som kommer att begära in kompletterande underlag för att kunna ta beslut. Besked väntas preliminärt vid årsskiftet 2014/2015.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063