23948sdkhjf

Farliga bakterier på neonatal- avdelningar

Spridningen av resistenta bakterier ökar och värst drabbade är de känsliga neonatalavdelningarna. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Under 2012 var det 16 utbrott på 10 vårdenheter och 2013 förekom 20 utbrott på 16 enheter.

En hel del hjälp finns att söka hos flera myndigheter: Folkhälsomyndigheten ger råd och har tagit fram kunskapsunderlag, Socialstyrelsen ger ut rapporter om beredskap bl.a. för smittspridning på neonatalenheter. Läkemedelsverket publicerar riktlinjer för behandling av neonatal sepsis och självklart arbetar även Sveriges kommuner och landsting med frågan, t.ex. genom att ta fram hygienriktlinjer.

Och ändå ökar problemen.

En god hygien är en viktig faktor för att minska förekomsten av bakterier. Det är också ett område som landstingen kan tjäna en rejäl hacka på genom att uppfylla de krav som ställs för den s.k. Patientsäkerhetsmiljarden. 2012 var det 6 landsting som inte klarade de uppsatta målen för "basal vårdhygien och klädregler". Och 2013 var det 8! Men var då kraven mycket högre 2013? Nej det kan man nog inte säga. 100 mkr skulle fördelas till de landsting som nådde det genomsnittliga resultatet från 2012. Det kan man väl inte kalla högre krav direkt...

Samtidigt hoppas man ju att vårdpersonalen verkligen tar sitt ansvar och driver förbättringsarbete när resultaten blir allt sämre, kanske i synnerhet om man arbetar på en neonatalavdelning.

Magnus Domellöf, ordförande för Svensk förening för neonatologi, säger till TT att föreningen ser väldigt allvarligt på problemet och att föreningen påbörjat ett arbete för att få ner antalet vårdrelaterade infektioner. Man skall nu bl.a. titta på sjukhus med färre infektioner.

Det är ju bra. Om än lite sent.



Tillbaka till bloggen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063