23948sdkhjf

Akademiska först med träningsrobot

Från i höst kommer patienter med neurologiska diagnoser att kunna träna med en träningsrobot - Akademiska sjukhuset blir först i Sverige med att använda ett så kallat exoskelett.
Akademiska är det första sjukhuset i Sverige som införskaffat en Eksorobot, ett så kallat exoskelett, som ska hjälpa ryggmärgsskadade, som är helt eller delvis förlamade, att träna upp rörelseförmåga, balans och muskelstyrka.

Roboten finns på plats sedan den 4 juni 2014 och från hösten räknar Akademiska sjukhuset med att ryggmärgsskadade, hjärnskadade och andra patienter med neurologiska diagnoser ska kunna nyttja det nya hjälpmedlet för att träna upp rörelseförmåga, balans och muskelstyrka.

Eksoroboten är ett robotiserat hjälpmedel som hjälper personer med neurologiska funktionsnedsättningar att träna upp rörelseförmåga, balans och muskelstyrka. Andra effekter av träningen kan vara minskade problem med spasticitet, det vill säga ryckningar och kramper. Likaså minskad smärta samt förbättring av tarmens och urinblåsans funktion.

Foto: Prof. Sankai University of Tsukuba / CYBERDYNE Inc
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078