23948sdkhjf

Blogg: Antibiotikaresistens enligt WHO


Nyligen släppte WHO en rapport om antimikrobiell resistens och framförallt antibiotikaresistens. Rapporten är den största globala rapport som gjorts på området och innefattar data från 114 länder. WHO konstaterar att antibiotikaresistens inte längre är ett framtida hot utan något som händer idag, över hela världen.

“Without urgent, coordinated action by many stakeholders, the world is headed for a post-antibiotic era, in which common infections and minor injuries which have been treatable for decades can once again kill ,” säger Dr Keiji Fukuda, biträdande generaldirektör på WHO.

Det här är oerhört allvarligt, naturligtvis även för Sverige. Redan 2010 jämförde socialminister Göran Hägglund (KD) antibiotikaresistensproblemet med klimathotet i en artikel i SvD . I WHO-rapportens sammanfattande upptäckter nämns Sverige som ett av 10 länder där antibiotika som sista behandling mot gonorré inte längre fungerar. Och över en miljon människor smittas av gonorré i världen. Varje dag.

I tider av diskussioner om hur vårdens resurser skall räcka till framöver är det intressant att konstatera att i EU kräver den ökande antibakteriella resistensen idag 2,5 miljoner extra vårddygn. Två och en halv miljon extra dygn i vården bara för att ta hand om de som drabbats av resistens. Ofattbart. Vårdtid som garanterat kunde använts till annat om infektionssjukdomarna minskat. Den totala kostnaden för dessa patienter är 13,5 miljarder kronor per år i EU.

Vad kan man då göra åt problemen? Hur kan man minska antalet infektioner?

Rapport sammanfattar lösningarna i fyra punkter:
* Förbättrad hygien
* Tillgång till rent vatten
* Kontroll av infektioner i vårdmiljö
* Vaccinationer

Någon som saknar något? Precis. Medicinteknik för att förhindra vårdrelaterade infektioner. Faktum är att i rapporten på 256 sidor nämns inte medicinteknik med ett enda ord vad jag kunnat se. Inte ett ord om hur medtech kan förhindra infektioner så att antibiotika inte ens behöver användas på en del patienter.

Varför tar man inte upp t.ex. antibakteriella suturer och katetrar? Har vi i medtechbranschen varit så dåliga på att föra fram vad vi och våra produkter kan göra eller vill inte vården lyssna?

i så fall är det hög tid att det blir ändring på det. Antibiotikaresistens är här. Och den är här för att stanna om vi inte gör något. Sveriges hälso- och sjukvård kan tillsammans med sina leverantörer göra skillnad.

Tillbaka till bloggen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078