23948sdkhjf

Nu blir det jämlik vård!(?)

I Dagens Medicin den 7 maj kunde vi läsa att nu skall det tas nya tag i att få vården mer jämlik. Åtminstone vad gäller antal IVF-försök (In vitro-fertilisering eller provrörsbefruktning). Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har nämligen bett Vävnadsrådet ta fram ett förslag till en rekommendation som sedan skall skickas på remiss och därefter eventuellt beslutas i SKL.

Idag varierar antalet försök som tillåts i de olika landstingen mellan ett till tre. Även åldersgränser och hur man hanterar samkönade partners varierar. Men nu skall det alltså bli lika över landet.

Eller blir det det?

Hängde ni med i turerna? Man skall alltså ta fram ett förslag till en rekommendation som sedan skall skickas ut på remiss och därefter eventuellt fattas beslut om. Så långt allt väl, om än inte direkt en snabb och smidig lösning. Problemet kommer sedan.

Om/när SKL fattat ett beslut om en rekommendation så kommer det ändå att vara upp till 21 landsting och regioner att bestämma själva. De skall göra sina prioriteringar. De skall sätta sin egen budget. Och skall vi vara ärliga så är det ju knappast ny kunskap att IVF hanteras olika i landet och att det vore önskvärt om det var mer jämlikt. Vad det skulle bli för skillnad i och med detta "krafttag" återstår således att se.

Och fram till dess får de ofrivilligt barnlösa fortsätta förlita sig på sina hemlandsting, flytta dit hjälpen ges eller betala privat. Precis som idag alltså.

Tillbaka till bloggen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11