Branschens årsmöte gav hopp
Industriledarna Carl Bennet från Getinge och Torbjörn Kronander från Sectra (och ny krönikör i MedTech Magazine) höll med om att läget är allvarligt, men de verkade inte sakna hopp och förslag på lösningar. Göran Persson , tidigare statsminister och nu bonde och styrelseordförande i Cambio däremot, var odelat positiv.
- När jag gjorde min ryggoperation gogglade jag och fann all kunskap jag behövde för att känna mig kunnig inför operationen. Det var första gången jag insåg kraften i internet, sa Göran Persson.
Årsmötet hade temat ”Vården i politiken – med fokus på medicintekniken” och det var utgångspunkten för talen som följde.
Carl Bennets lösning handlade om att våga välja kvalitet.
- Hur stor vinsten ett företag har, är en dålig markör för kvaliteten på dess produkter. Men om ersättning kopplas till kvaliteten, då är det en mycket bra drivkraft för att öka kvaliteten, sa han. Som det är i dag är kvaliteten inte ens med som faktor i vården.
Som avslutning kastade han in en brandfackla i debatten om vinster i vården:
- Det är ingen som diskuterar de vinster vi gör i Getinge när vi säljer sängar till vården, jag ser ingen skillnad på tjänster och produkter. Det är klart att det ska gå att göra en vinst för alla företag.
Sectras vd Torbjörn Kronander tog avstamp i två problemområden, upphandlingarna och inkomstbeskattning av nyckelpersoner som flyttar till Sverige för att jobba i svenska bolag.
- Företagsbeskattningen är bra, vi betalar gärna skatt för allt vi får i Sverige, men människor som kommer utifrån har väldigt svårt att förstå varför de ska bli beskattade så hårt på deras inkomst.
Efter pausen gav politikerna sin vision om framtidens vård och omsorg med fokus på medicintekniken. I diskussionen deltog från vänster Anna Starbrink , fp, landstingsråd i Stockholm, Jonas Eriksson , mp, riksdagsledamot och vice ordförande i näringsutskottet; Christofer Fjellner (M), EU-parlamentariker samt Helene Hellmark Knutsson , s, oppositionens finanslandstingsråd. Moderator för diskussionen var Swedish Medtechs vice vd Petrus Laestadius .
En fantastisk avslutning på dagen gav simmaren, politikern och, som han säger själv, "handikappade" David Lega . Mannen som har satt världsrekordet i frisim 14 gånger. Inför mötets 160 deltagare, varav flera från branschens största tillverkare av handikapphjälpmedel, berättade han om hur han utvecklade sin egen rullstol, hur han lärde sig att skriva och rita med pennan i munnen och att simma.
- Jag lärde mig simma som 12-åring, det var den seger jag var mest lycklig över, inte världsrekordet. Inte tittade jag på andra och tänkte att jag borde lärt mig simma för länge sedan, jag var bara så lycklig.
Hans recept till föräldrarna som vill ha lyckliga barn, sammanfattade han så här:
- En lagom balans av kärlek, stöd, krav och beröm, det är allt som krävs.
Inte ett industrimagnat-öga i hela salen var torrt efter den avslutningen.