23948sdkhjf

Miljoner på referensmiljö ska säkra mot driftsstopp

Snabb utveckling och stora IT-system har gjort systemen känsliga. Nu satsar CGM, ägaren till journalsystemet Takecare, på en avancerad referensmiljö. - Regioner och landsting i Sverige centraliserar i allt högre grad sin hantering av vård-IT, och de allt större installationerna och miljöerna skapar ofta en oro över driftsäkerheten, säger Sabine Fetz, vd på CGM.
De senaste åren har den snabba IT-utvecklingen inom svensk hälso- och sjukvård skapat stora möjligheter, men den har också bidragit till en större komplexitet och ökad känslighet, skriver Compugroup medical, CGM, i ett pressmeddelande.

– Regioner och landsting i Sverige centraliserar i allt högre grad sin hantering av vård-IT, och de allt större installationerna och miljöerna skapar ofta en oro över driftsäkerheten, och det kan vara en utmaning att leva upp till de skyldigheter som lagstiftningen ålägger användarna av medicinteknisk utrustning, säger Sabine Fetz , vd på CGM.

För ett år sedan ett initierades projektet med att skapa en referensmiljö som inledningsvis skulle fungera för det CGMs journalsystem TakeCare, som på nya sätt ska kunna utföra tester, i egen regi eller för kunders räkning.

– Testmiljön kommer att erbjuda en unik möjlighet för oss att genomföra kompletta tester i en realistisk miljö, på såväl driftarkitektur som prestanda. Referensmiljön är konstruerad att hantera väldigt stora datamängder och tiotusentals användare. Det bidrar till att höja driftsäkerheten enormt och gör att vi kan erbjuda kunder storskaliga testmöjligheter, säger Joakim Hårsman , utvecklingschef CGM.

Med förra årets driftstörningar i Stockholms läns landsting i färskt minne, så har CGM påskyndat arbetet med att bygga den efterfrågade testmiljön.

– CGM initierade arbetet med att ta fram denna omfattande testmiljö redan för ett år sedan, då vi önskade en bra referensmiljö för att testa olika scenarier som exempelvis hur befintliga installationer reagerar på en ny server eller andra uppgraderingar. Nu ser vi dessutom hur det här kan stötta våra kunders egna behov av att testa till exempel systemåterställningar, säger Joakim Hårsman.

Vanligtvis är tillverkarnas egna testmiljöer designade för funktionella tester i den egna produkten, medan referensmiljöer är utformade för att simulera beteende och prestanda i stora komplexa installationer. I de fall referensmiljöer har använts tidigare, har de främst använts för jämförande tester i samband med större upphandlingar. CGMs egna referensmiljö siktar högre, och skapar nya möjligheter att simulera riktigt stora installationsmiljöer och testa undantagshanteringar som exempelvis återställningar.

– Framöver ser vi stora möjligheter att förstärka våra egna produkter genom att använda referensmiljön. De allt större vårdmiljöerna måste hålla jämna steg med de ständigt ökande kraven på säkerhet och tillgänglighet från patienter och användare. Stora referensmiljöer som denna kan också potentiellt användas i forskning kring hantering av Big Data, säger Sabine Fetz (bilden nedan).

Investeringen beräknas uppgå till cirka fem miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078