23948sdkhjf

Hur gör jag med min affärsidé?

Nya innovationer är en förutsättning för framtida utveckling - hjälpmedelsområdet är inget undantag. Men hur går man vidare när man väl kläckt en bra affärsidé? Vilket stöd finns att få?

För att kunna möta framtidens utmaningar behövs innovationer – och det krävs ett gott innovationsklimat i Sverige. Det handlar både om att med stöd för fortsatt innovation komma på hållbara lösningar för att klara av demografiförändringen som vi står inför och att säkra en ekonomisk tillväxt. Ett gott innovationsklimat lägger grunden för fler jobb, ett mer hållbart samhälle med bättre livskvalitet för alla invånare och tillväxt i alla delar av landet. Staten har en viktig roll för att bidra till fortsatt goda förutsättningar för innovationer i Sverige men det är enskilda aktörer som står för idéerna. Så hur gör man om man har en bra idé? Vilken hjälp finns att få? En bra väg att gå är att på olika sätt få stöttning av en inkubator eller i en science park. I Sverige finns en rad aktörer som genom att förse nya och befintliga kunskapsföretag med goda förutsättningar för utveckling hjälper till att skapa nya jobb och regional tillväxt.

Inkubatorer

En företagsinkubator är en organisation vars syfte är att främja och underlätta nystartade företags väg mot tillväxt och lönsamhet. I en inkubator får man tillgång till professionell rådgivning genom processens alla delar och man kan byta erfarenheter med andra entreprenörer i en inspirerande miljö. Man erbjuds affärsstöd, teamutveckling och nätverk till finansiering.

Science Parks

En science park, även kallat teknik- eller forskningspark, är en aktör som driver mötesplatser mellan människor, idéer och kunskap. Ofta finns en nära anknytning till ett närliggande universitet eller högskola. Här kan unga utvecklingsföretag få en möjlighet att växa sig starka. Företagen i parken får förutom en kreativ och utvecklande miljö också tillgång till en gemensam reception, möteslokaler, posthantering och annat som kan underlätta företagandet. Parken utgör en aktiv och neutral plattform för utvecklingsprocesser och många svenska science parks erbjuder även olika typer av affärsnätverk, utvecklingsprojekt samt tillgång till utvecklingsmiljöer såsom laboratorier samt test- och demonstrationsmiljöer. Ofta erbjuds också tjänster inom affärsutveckling, finansiering eller stöd för att nå den internationella marknaden.

För vem?

Till en inkubator eller science park kan man vända sig om man har en innovativ affärsidé som man vill utveckla, om man är forskare och vill kommersialisera ett forskningsresultat eller om man är en offentlig aktör som vill samverka med näringslivet. Även befintliga företag som vill ha stöttning i utvecklandet av nya produkter och tjänster är välkomna att söka.

Hur går det till?

Den som har en innovativ affärsidé kan vända sig till en inkubator för att diskutera och få sin idé testad. Efter en utvärdering av affärsidéns potential till tillväxt och lönsamhet, genomförbarhet och genomgång av risker kan inkubatorn besluta att medge deltagande i inkubatorns affärsprogram. Ett inkubationsprogram kan pågå alltifrån några månader upp till tre år och under denna tid kommer företaget att få hjälp med att utveckla sin affärsidé och hjälp med att söka finansiering genom till exempel såddfonder och affärsängelnätverk. Oftast är det kostnadsfritt att vara antagen till en inkubator men kostnader för kontorsplats och liknande kan tillkomma.

Det statliga inkubationsprogrammet

Det statligt ägda bolaget Almi Företagspartner AB har till uppdrag att skapa tillväxt och förnyelse i näringslivet genom finansiering i kombination med rådgivning. Almis verksamhet ska utgöra ett komplement till den privata marknaden avseende företags behov av finansiering, rådgivning och affärsutveckling. Bland annat erbjuder ALMI långivning som syftar till att komplettera den befintliga lånemarknaden genom att erbjuda riskvilliga lån när till exempel banker inte gör det. Dessutom ansvarar ALMI för det statliga inkubationsprogrammet BIG Sweden, Business Incubation for Growth Sweden som arbetar med att kvalitetssäkra och utveckla Sveriges inkubatorer. Programmet består av kompetensutveckling och finansiering till utvalda inkubatorer som påvisat bäst resultat. Från och med den 1 januari 2015 övertar VINNOVA ansvaret för det statliga inkubationsprogrammet.

Verksamhet pågår

Inkubatorer och science parks samlar människor och idéer från alla branscher och vetenskaper. Vård och omsorg är inget undantag. Som exempel kan nämnas Ängens forsknings- och innovationslägenhet som är en gemensam satsning av robotikforskningen vid Örebro universitet, Örebro läns landsting, Robotdalen, NovaMedTech samt ett tiotal företag inom olika branscher. I lägenheten utvecklas, testas och visas ny teknik och smarta lösningar för äldres hemmamiljö som ska syfta till att ge äldre bättre livskvalitet, större självständighet och högre integritet. Örebro Science Park har i uppdrag att underlätta samverkan mellan de olika aktörerna. Ytterligare ett exempel, i raden av många, är Hälsans nya verktyg i Östergötland där tätt samarbete med inkubatorn LEAD, Mjärdevi Science Park och Norrköpings Science Park syftar till att stötta utvecklingen av nya produkter och tjänster som ska kunna möta framtidens ökande vårdbehov. Syftet är effektiv vård och omsorg och ökat oberoende och projektet ska stödja behovsmotiverad forskning inom vård och omsorg och skapa förutsättningar för samarbeten mellan näringsliv, forskning och vårdgivare.

Branschorganisationen i Sverige

Sedan 2005 finns branschorganisationen SISP, Swedish Incubators & Science Parks i Sverige men har en 25-årig bakgrund då föreningen grundades genom en sammanslagning av de två ideella föreningarna SwedSpin och SwedePark. Idag har SISP 65 medlemmar som sammanlagt driver verksamhet på drygt 70 platser i Sverige - över 40 inkubatorer och drygt 30 science parks. Här samlas mer än 5000 kunskapsintensiva tillväxtföretag som tillsammans har över 70 000 personer sysselsatta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.282