23948sdkhjf

Så ska vi stärka innovationskraften i offentlig verksamhet

I början av april gick den stora konferensen Wohit , World of health IT, av stapeln i Nice. Konferensen inleddes med ett svenskt seminarium som leddes av Daniel Forslund, chefsstrateg på Vinnova och Anna Lefevre Skjöldebrand, vd Swedish Medtech.

Även om huvudfokus för konferensen var eHälsa så kan det som diskuterades utan tvekan appliceras på all typ av innovation inom hälso-sjukvård och omsorg. Daniel Forslund inledde dagen med att tala om Vinnova innovationsarbete.

– Vi stödjer offentlig innovationskraft i alla faser men ska öka fokus på införande, användning och nyttiggörande.

Stora medel satsas på idéutveckling och förstudier men inte tillräckligt på införande och användning – något som nu ska förändras. För att förstärka innovationskraften i offentlig verksamhet har Vinnova definierat tre fokusområden:

Öka kunskapen om hur innovationer kan lösa verksamhets- och samhällsproblem.
Bygga strukturer för att fånga upp, testa och mäta samhällsnyttan med innovationer.
Öka kapaciteten att snabbare använda och sprida innovationer.

För att detta ska komma tillstånd behövs bland annat en höjning av kompetensen och förmågan hos politiker och chefer på alla nivåer att driva och efterfråga innovation. Det behövs också fungerande ersättningssystem som premierar snabbt införande av innovationer i vård och omsorg.

De flesta politiker har idag insett vikten av att lyckas implementera innovationer men alla vet kanske inte ännu hur deras del i vårdens innovationsarbete ser ut, menar Daniel Forslund.

– Den politiska nivån har en nyckelroll för att skapa ett öppet innovationsklimat i vården där nytänkande belönas och det finns tid att utveckla verksamheten och där det är tillåtet att ibland göra fel för att sedan kunna hamna rätt. Vi behöver göra mer för att få politiker som aktivt driver en innovationsagenda och använder nyskapande lösningar för att möta nya samhällsutmaningar.

Idag driver Vinnova flera testbäddar, långsiktiga strukturer för att testa, pröva och påvisa nyttan med innovationer, inom hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen.

– Att etablera testbäddar inom hälso- och sjukvården var vårt första steg för att öppna upp den offentliga sektorn för att pröva och utvärdera innovationer. Vi har nu gått vidare och etablerat ett tiotal testbäddar inom äldreomsorgen, där exempelvis hjälpmedel och bemötandefrågor är en viktig del. Nästa steg som öppnar nu i vår är att vi öppnar en utlysning för testmiljöer för digitalisering i skolan, där nya IT-baserade läromedel ska kunna prövas och utvecklas och nya former av pedagogik och undervisning som fullt ut tillvaratar teknikens möjligheter kan tas fram. Jag tror vi behöver ett nätverk av samspelande testmiljöer med olika profil så att alla företag, forskare och entreprenörer får en enklare väg fram till en offentlig köpare – då skapar vi både tillväxt och samhällsnytta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066