23948sdkhjf

Hallå där, Christer Fuglesang!

Christer Fuglesang är astronaut, kosmonaut och den första svensken i rymden. Vi tog oss ett snack med honom om innovation.

Vad kännetecknar god innovation?

– Det handlar om att kunna upptäcka behov och gå hela vägen från idé till att få fram en produkt och få ut den på marknaden. En del idéer och produkter är uppenbart bra och efterlängtade men det finns även sådant som vi först inte vet att vi har behov av men som efter ett tag visar sig vara mycket användbart.

Om problem uppstår i rymden måste man ofta kunna lösa dessa på egen hand. Kan man träna sin förmåga att hitta lösningar?

– Ja det kan man absolut! Man kan träna upp allt. Att träna på att lösa problem, både teoretiskt och praktiskt, gör oss till bättre problemlösare.

Är du uppfinningsrik?

– Nej det vill jag inte påstå. Jag är rätt okej på att hitta lösningar men jag är ingen innovatör, ingen uppfinnare. Men som astronaut är det bra att ha förmåga till en viss uppfinningsrikedom ifall det skulle uppstå en problemsituation.

Berätta om något tillfälle under dina rymdresor då du har behövt vara extra innovativ.

– Under sista rymdpromenaden på min första resa så var det en solpanel som trilskades och inte vill fälla ihop sig som den skulle. Vi hade inga verktyg för att lösa detta och dessutom ligger solpanelerna i högspänning så vi fick improvisera utifrån det vi hade att tillgå. Med hjälp av det vi hade ombord så fixade min astronautkollega och jag ihop en extra lång petmojäng som vi säkrade med isoleringstejp.

Vad händer om man blir sjuk eller skadar sig i rymden?

– Det finns mycket medicinsk utrustning och mediciner med ombord. Man kan dra ut tänder, plåstra om, sy ihop sår och sätta kateter ifall så kallad urinblockad uppstår. Dessutom finns alltid en läkare tillgänglig via kontakten med marken.

Är man som astronaut med i utvecklandet av produkter och processer inför rymdresan?

– Ja det händer. Det gäller framför allt när det är saker som ska användas första gången. Vi astronauter är med och testar och ger vår input utifrån användaraspekten och är med och utformar sakerna så som vi tycker är bra och mest praktiskt.

Vad har du för tips på vägen till uppfinnare och innovatörer i Sverige som kämpar hemma på kammaren med sina idéer eller kanske befinner sig i ett uppstartsskede av en efterlängtad verksamhet?

– Det är bra att ha drömmar och försöka manövrera sig mot dem. Men man ska inte ha orealistiska drömmar och inte heller lägga hela sin livslycka på att just denna dröm ska bli sann. Men visst ska man ha drömmar och mål och för att nå dit gäller det att se tillfällena när de dyker upp och att ha ett bra självförtroende. Skapa delmål, för det är tillfredställande att nå mål och då bygger man självförtroendet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11