23948sdkhjf

”Som organisation behöver vi lära känna varandra”

Den 30 april upphörde Hjälpmedelsinstitutet och delar av verksamheten införlivades i Handisam som den 1 maj bytte namn till Myndigheten för delaktighet. Samtidigt tillträdde nya generaldirektören Anne Holm Gulati.

Namnbytet från Handisam till Myndigheten för delaktighet ska enligt barn- och äldreminister Maria Larsson markera det mer samlade uppdrag myndigheten får inom funktionshinderpolitiken, det tvärsektoriella perspektivet och uppgiften att stimulera och utveckla kunskapsbildning vad gäller tillgänglighet, funktionsnedsättning och miljö. Myndigheten har enligt instruktionen till uppgift att främja respekten för och medvetenheten om rättigheter för personer med funktionsnedsättning samt att ur ett rättighets-, mångfalds-, jämställdhets- och medborgarperspektiv verka för full delaktighet i samhällslivet för personer med funktionsnedsättning i alla åldrar och för jämlikhet i levnadsvillkor.

Som generaldirektör för den nya myndigheten har av regeringen utsetts Anne Holm Gulati. Anne Holm Gulati är jurist med domarbakgrund och hon har under många år varit chef med ansvar för bland annat rättsliga frågor, myndighetsstyrning och organisationsfrågor i Justitiedepartementet, Integrations- och jämställdhetsdepartementet och Kulturdepartementet. Anne Holm Gulati har också varit överdirektör för Kriminalvården samt arbetat med ledningsfrågor i Socialstyrelsen.

Vad är det första du kommer att fokusera på som nytillträdd GD för Myndigheten för delaktighet?

– Först och främst är jag mycket hedrad och glad över det uppdrag som regeringen har gett mig. Inledningsvis är det viktigt att vi i myndigheten diskuterar och konkretiserar den instruktion som regeringen nyligen beslutat. Vad är det Myndigheten för delaktighet ska uträtta och hur? Jag vet att det också finns flera regeringsuppdrag som redan pågår. Som organisation behöver vi lära känna varandra och hitta bra former vårt interna arbete. För egen del vill jag sätta mig in ordentligt i sakfrågorna, både med hjälp av myndighetens kunniga medarbetare och med hjälp av de viktiga samarbetspartners som finns.

Hur ska all kunskap som HI stod för förvaltas i den nya myndigheten?

– Myndigheten för delaktighet tar över vissa delar av Hi:s verkamhet och i de delarna följer berörd personal med. På så sätt säkras kunskapsöverföringen. Vad gäller övriga delar av Hi:s verksamhet har jag inte överblick men utgår från att det förts och förs diskussioner om den frågan med berörda parter och intressenter.

HI arbetade med frågorna om innovation på hjälpmedelsområdet. Hur kommer nya myndigheten att arbeta med detta?

– Främjande av innovationer finns med i instruktionen för Myndigheten för delaktighet. Hur det arbetet kommer att bedrivas får jag återkomma till längre fram.

Vilka är de stora områdena/frågorna som myndigheten kommer att arbeta med det kommande året?

– Det finns flera pågående regeringsuppdrag bl.a. om digitala trygghets- och servicetjänster och om tillgänglighet i vallokaler. Ett stort, viktigt och kontinuerligt arbete handlar om uppföljning av funktionshindersarbetet på olika nivåer i samhället. Redan nu den 15 maj publicerar myndigheten intressanta resultat från årets uppföljning. I övrigt är även detta en fråga som jag kommer att kunna besvara närmare efter att jag har tillträtt .



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11