23948sdkhjf

Tomas Puusepp gav ett brandtal

Utan att låta det minsta färdig med medicintekniken höll Tomas Puusepp sitt sista tal som vd för Elekta, vid Swecares årsmöte. - Vi måste bli lika bra på att testa innovationer i vården som på 60-talet, det borde inte vara så svårt, men vi måste sätta igång nu!
Tomas Puusepp berättade att han jobbat i 26 år på Elekta och nio år av dem som vd och koncernchef. Den 1 maj 2014 lämnade han över till Niklas Savander, som blev ny vd. Nyligen vid Swecares årsmöte var Puusepp injbuden som chef för Elekta och hann hålla ett sista tal i den rollen, men det var snarare ett brandtal, än ett avskedstal han höll.

- Det var under 60-talet de stora innovationerna kom fram inom medicintekniken, strålkniven, titanet, implantaten, och det är ingen tillfällighet. Man gjorde vissa saker rätt då och det kan vi göra igen, nästan ropade han ut i publiken.


Det Tomas Puusepp menade hände på 60-talet, var att vården var öppen för innovationer och innovatörer. Forskningen var translationell och läkare och innovatörer, jobbade sida vid sida för att lösa problem som kom upp.

- Patienter dog av infektioner, eller av canceroperationer, och då satte man igång att försöka lösa det på plats. Inte som det är i dag att forskningen håller till på universiteten och sjukhusen tar han om vården och där i mellan är det brandväggar, säger Tomas Puusepp.


Ett av de stora problemen som Puusepp hänvisade till, är hur saker köps in.


- Svensk upphandling är ett elände och det går inte att skylla på EU:s regler. Holland har en utmärkt fungerande translationell forskning och lyder under samma regelverk, vi skulle kunna bli lika bra, eller bättre, än dem.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079