23948sdkhjf

Röntgenhjälm granskas av TLV

Inom ramarna för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets utökade pilotprojekt att utvärdera medicinteknik väljer myndigheten att utvärdera Medfield Diagnostics strokehjälm - innan den fått CE-märkning.
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har inlett en utvärdering av diagnostikverktyget Strokefinder. Strokefinder, som snabbt ska ge behandlingsstöd vid strokefall, utvecklas av medicinteknikbolaget Medfield Diagnostics och utvärderas fortfarande i kliniska studier.

Enligt TLV är stroke den tredje största dödsorsaken i Sverige och en av de vanligaste orsakerna till att vuxna får långvariga och svåra funktionshinder. Behandlingar och vårdkostnader relaterade till stroke kostar årligen 16 miljarder kronor och till den bakgrunden ser myndigheten att samhällsekonomiska vinster kan göras om behandling kan sättas in tidigare. Stroke kan orsakas av både blödning och blodpropp och behandlingen skiljer sig efter vad som orsakat anfallet. Strokefinder är en röntgenapparat i hjälmformat som sänder mikrovågor genom hjärnan. Genom att koppla hjälmen och mikrovågssystemet till en dator ska vårdpersonal snabbt kunna urskilja om en strokepatienter drabbats av blödning eller blodpropp och på så vis kunna sätta in rätt behandling tidigare än vad man kan i dag.Hjälmen är framtagen av medtech-bolaget Medfield Diagnostics, grundat 2007 som ett spinnoff-företag från Chalmers Tekniska Högskola. Bolaget driver i dag kliniska studier med Strokefinder och två kliniska studier som visar systemets träffsäkerhet har genomförts. En CE-märkning av produkten är väntad till årsskiftet. I utvärderingen vill TLV också se om det är möjligt att göra bedömningar när produkten är i utvecklingsskede och ännu inte fått CE-märkning.TLV har i dag som huvuduppdrag att utvärdera läkemedel och förbrukningsartiklar som företagen vill ska ingå i förmånssystemet. I april 2012 fick myndigheten i uppdrag av regeringen att starta en försöksverksamhet där medicintekniska produkter ska utvärderas ur ett hälsoekonomiskt perspektiv. När uppdraget skulle slutrapporteras förlängdes uppdraget och myndigheten fick i uppdrag att utvärdera ytterligare medicintekniska lösningar. I den första omgången utvärderades hemblodtrycksmätning och insulinpumpar. Inom ramarna för det utökade uppdraget utvärderas, förutom Strokefinder, också två andra projekt. Det ena är Cosmic Clinical Decision support från företaget Cambio, som är ett beslutsstöd för användning i klinisk verksamhet. Det andra är ett EKG-verktyg från Zenicor, som kan screena patienter med förmaksflimmer med hjälp av Tum-EKG.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.297