23948sdkhjf

225 000 fler i vården inom 10 år

I måndags presenterade Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) en ny rapport som visade att det under de närmaste 10 åren behövs 225 000 nya medarbetare inom i vård och omsorg i Sverige. Tvåhundratjugofemtusen personer. Ofattbart många.

Men är det verkligen så många som behövs? Det finns många andra vägar för att lösa problemet, en del beskrivs också i rapporten. Om man fokuserar på medicinteknik och leverantörernas kompetens så kan nya tekniska lösningar och tjänster minska personalbehovet:

Diagnoser och vissa behandlingar kan göras på distans med ny teknik.
Telemedicin kan spara tid och göra det enklare att nå specialist utan långa resor för patienten och mottagningsarbete på avdelningen.
Tjänstelösningar kan hjälpa vården att fokusera på sin kärnverksamhet. Skall t.ex. en sjuksköterska lägga arbetstid åt att fylla på avdelningsförråd av förbrukningsartiklar eller kan leverantörerna sköta det?
Tydliga krav på leverantörerna på t.ex. bättre gränssnitt i it-systemen. Att en läkare behöver logga in i 8-15 olika system för att kunna sköta sitt arbete är inte rimligt och skapar förutom frustration även en mängd bortkastad tid.

Frågan är hur många nya medarbetare som egentligen behövs och är vården beredd att ta kostnaden för ny teknik och nya tjänster istället för att följa gamla hjulspår och anställa fler personer utan funderingar på kostnadseffektivare alternativ.

Gör det enkelt. Fråga era leverantörer. Be dem komma med förslag. Jag lovar att det finns spännande lösningar att fundera på.

Tillbaka till bloggen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062